Свет

Кина и Јапан размењују оптужбе: Ко је направио преступ у Источном кинеском мору?

Инцидент се догодио у близини спорног архипелага који се у Кини назива Диаоју, а Сенкаку у Јапану
Кина и Јапан размењују оптужбе: Ко је направио преступ у Источном кинеском мору?www.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Кина и Јапан разменили су данас оптужбе за поморске инциденте између обалских стража две земље у водама око спорних острва у Источном кинеском мору.

Кинеска обалска стража саопштила је да су јапански рибарски брод и неколико патролних бродова упали претходног дана у воде око архипелага који се у Кини назива Диаоју, а у Јапану Сенкаку, преноси Ројтерс.

У саопштењу се додаје да су предузете мере у складу са законом и да су јапански бродови добили упозорење, док је јапанска обалска стража саопштила да су два кинеска патролна чамца, након упозорења, напустила, како је наведено, "територијалне воде Јапана око спорних острва".

Слични инциденти су се догодили и у новембру и у октобру ове године, а све су учесталији поморски спорови који укључују Кину, наводи Ројтерс.

Званичник филипинске обалске страже оптужио је раније данас Кину за нови инцидент у Јужном кинеском мору, наводећи да је кинеска обалска стража користила водене топове против филипинских бродова за снабдевање и проузроковала "озбиљна оштећења мотора" на једном од њих.

image