Свет

Милеи девалвира аргентински пезос, преполовио број министарстава

Нови министар економије најавио укидање субвенција за енергију и превоз, као и обустављање јавних радова
Милеи девалвира аргентински пезос, преполовио број министарставаwww.globallookpress.com © Guido Piotrkowski

Аргентина ће девалвирати пезос и смањити јавну потрошњу у настојању да оживи економију и обузда високу, троцифрену инфлацију, изјавио је у уторак нови министар економије, извештава "Волстрит џорнал".

Министар економије Луис Капуто је обелоданио прве економске мере владе после инаугурације новог председника Хавијера Милеиа у недељу. Према министру, званични курс ће износити 800 пезоса за један амерички долар, у поређењу са око 360 пре него што је преузео функцију. Незванични курс пезоса на црном тржишту тренутно износи 1.070 пезоса за долар.

Такође, Капуто је рекао да ће влада смањити субвенције за енергију и превоз, и да ће отказати све пројекте јавних радова. Број министарстава се смањује са 18 на девет, додао је.

"Нема више новца, не можемо наставити да трошимо више него што зарађујемо", изјавио је Капуто. Министар економије је додао да је фискални дефицит узрок економске кризе у земљи, укључујући и високу инфлацију, која је досегла ниво од виши од 140 одсто.

Међународни монетарни фонд је саопштио да поздравља нове мере, додајући да ће оне помоћи "стабилизацији економије и довести до одрживог раста." Аргентина дугује ММФ-у више од 40 милијарди долара.

"Ове храбре почетне акције имају за циљ значајно побољшање јавних финансија, на начин који штити најугроженије у друштву и јача девизни режим", наводи се у саопштењу ММФ-а.

Милеи ублажио жестоки тон

Аргентина се тренутно налази у тешком економском стању, са преко 40 одсто сиромашних. Многе фабрике су престале са радом због немогућности плаћања делова и великих залиха.

Милеи је недавно ублажио свој жестоки тон, остављајући неке од својих најрадикалнијих економских предлога да сачекају, попут затварања централне банке, прекида веза са Кином и усвајања америчког долара као националне валуте.

Претходна власт је била забринута да би смањивање јавне потрошње могло да изазове социјалне немире.

Капуто, који је био економски званичник у администрацији десног центра бившег председника Маурисија Макрија, рекао је да су смањења потрошње неопходна уколико Аргентина жели да обузда инфлацију. "Наша мисија је да избегнемо катастрофу", додао је.

Очекује се да ће нове мере аргентинске владе током наредних месеци проузроковати већу инфлацију. "Неколико следећих месеци биће нам горе него раније", признао је Капуто. "Боље је рећи непријатну истину него угодну лаж. Али, ово је прави пут."

Капуто је обећао да ће влада повећати помоћ најсиромашнијим домаћинствима, укључујући и финансијску помоћ за домаћинства са децом.

image