Свет

Борељ: Да завршимо посао са Западним Балканом

Шеф ЕУ дипломатије је истакао да је потребно пружити већу подршку онима који су више усклађени са спољном и безбедносном политиком ЕУ
Борељ: Да завршимо посао са Западним Балканомwww.globallookpress.com © David Zorrakino/Keystone Press Agency

Високи представник Европске уније за безбедност и суседске односе Жозеп Борељ изјавио је данас да је срећан што ће на самиту имати прилику да заврши сав посао на којем је блок радио током ове године са Западним Балканом.

Он је новинарима уочи самита ЕУ-Западни Балкан у Бриселу рекао да живимо у тешком, изазовном и опасном окружењу, што утиче на Европску унију, на суседство, и на Западни Балкан.

Према његовим речима, потребан је рад на два правца - на убрзању проширења, јер је то, како каже, најважнија гаранција безбедности и најважнији начин да постанемо партнери, као и да се већа подршка пружи онима који су више усклађени са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

"Кажем спољна и безбедносна политика, јер што су више усклађени са нашом спољном политиком, то су већи безбедносни изазови са којима се суочавају, попут сајбер напада. И зато морамо да повећамо отпорност. А један од резултата овог самита биће најава да ћемо обезбедити додатних два милиона евра за јачање отпорности Северне Македоније, Албаније и Црне Горе, као што смо то чинили у прошлости", рекао је Борељ.

Он је додао да ЕУ мора више да се ангажује у Албанији када се ради о повећању отпорности на сајбер нападе и нове облике ратовања.

Он је поновио да је проширење најважнија спољна политика ЕУ и да она мора да се убрза.

"Морамо да радимо на томе да прилагодимо наш институционални рад како бисмо боље радили са више од 27. чланица. Али то је наш проблем. Оно што треба да урадимо је да испунимо своја обећања и избегнемо фрустрације и испунимо очекивања", рекао је он.

Борељ: Видим помак у дијалогу између Србије и "Косова"

Борељ је данас такође изјавио да у вези дијалога Београда и Приштине стижу добре вести, и да, како је рекао, има помака.

"И једна и друга страна се споро крећу, али се крећу", рекао је Борељ новинарима уочи почетка самита ЕУ - Западни Балкан.

Према његовим речима, ЕУ мора да настави да гура да обе стране наставе тим путем јер једино тако могу да имају јасну европску перспективу.

"У дијалог Србија-Косово смо уложили много времена и енергије. Прошао је кроз успоне и падове, доста криза .Такође ту су и решења као што су таблице, личне карте, енергетика, што је последњи добар договор", рекао је он.

На питање Танјуга да ли се ускоро планира састанак на највишем нивоу, он је рекао да се дијалог наставља и да је то процес који се наставља.

"Специјални изасланик путује од једне до друге стране. Када дође тренутак, имаћемо онолико састанака на високом нивоу колико је потребно", рекао је Борељ.

Брнабић: Очекујем добре резултате

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Бриселу, уочи почетка самита ЕУ-Западни Балкан, да очекује добре резултате и добре разговоре око новог Плана раста за Западни Балкан.

"Добро је што имамо самит ЕУ- Западни Балкан јер је то, поред европске политичке заједнице, један нови формат у оквиру кога ми са Западног Балкана увек можемо да разговарамо отворено, искрено и потпуно транспарентно са лидерима ЕУ. Тако да је добра ствар. Разговор је увек добра ствар", рекла је Брнабић новинарима, на питање Танјуга шта очекује од данашњег самита.

Она је додала да очекује "добре резултате и добре разговоре око новог Плана раста за Западни Балкан".

"То је прилика да ми са Западног Балкана можемо да добијемо додатна средства од неких чак шест милијарди евра, од чега четири милијарде у кредитима, и две кроз грантове, односно бесповратна средства", објаснила је Брнабић.

Она је додала да ће то, као и увек, бити у партнерству и сарадњи са ЕУ, условљено неким реформама.

"Ми од реформи не бежимо, мислимо да су у интересу наших грађана и привреде. Наставићемо да се бавимо реформама и остајемо посвећени области владавине праве. Тако да је добар дан и увек је добро кад можемо да разговарамо", поручила је Брнабић.

Мишел: Решавање проблема из прошлости и помирење главни задатак

Председник Савета Европске уније Шарл Мишел изјавио је данас да су решавање проблема из прошлости и помирење неопходни за напредак земаља Западног Балкана ка Европској унији.

Он је, уочи почетка самита ЕУ-Запдни Балкан, оценио да је то прилика да ЕУ са партнерима на Западном Балкану сагледа напредак и још једном искаже своју приврженост проширењу.

Мишел је рекао да ЕУ од земаља региона очекује више реформи, посебно у области правосуђа и владавине права.

"И ми морамо да обавимо наш домаћи задатак. Самит је прилика да идентификујемо реформе које су потребне да учинимо спремним наш европски пројекат за будуће изазове", навео је председник Савета ЕУ.

Он је истакао да Европска унија жели да више инвестира у Западни Балкан и додао да се због тога одлучила за постепену интеграцију како би привредници осетили ефекте позитивног ангажовања са ЕУ.

image