Свет

Израел наставља са жестоким нападима: Америка тражи обуздавање операције

Израел наставља са нападима на Газу без паузе или прекида ватре, а ИДФ су саопштиле да су пронашле тело таоца Елије Толедана, кога је Хамас заробио 7. октобра
Израел наставља са жестоким нападима: Америка тражи обуздавање операцијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Bashar Taleb apaimages

Амерички изасланик за безбедност Џејк Саливен затражио је од Израела да обустави широку копнену кампању и да своју стратегију преусмери на хируршки прецизне операције против Хамаса након нових жестоких израелских напада на Појас Газе, извештава Ројтерс.

Израелски тенкови и авиони појачали су бомбардовање северне Газе, као и Кан Јуниса и Рафаха на југу, саопштили су медији. У петак су четири особе, укључујући и двоје деце, погинуле, а неколико је рањено у израелском ваздушном нападу на Кан Јунис, изјавили су палестински здравствени званичници.

Званична палестинска новинска агенција ВАФА саопштила је да је током ноћи у израелским ваздушним нападима на Кан Јунис и Рафу убијено и повређено на десетине људи. Напади су погодили стамбени блок у близини кувајтске болнице у Рафи, додала је ВАФА.

Израелске специјалне снаге саопштиле су да су пронашле тело таоца Елије Толедана, кога је Хамас заробио 7. октобра.

Израел наставља са нападима на Газу без паузе или прекида ватре, који би омогућио испоруку неопходних залиха за цивиле.

У израелским нападима до сада је погинуло 19.000 Палестинаца, док је на хиљаде остало затрпано испод рушевина.

Опасна ескалација сукоба

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан разговарао је у четвртак са израелским властима и затражио да се напади на Газу преусмере на операције нижег интензитета, уместо широке копнене кампање, саопштио је неименовани високи званичник америчке администрације.

"На састанцима са израелским званичницима било је речи о померању акцената са широких операција чишћења и високог интензитета. Израелске снаге треба да фокусирају на операције нижег интензитета, на нападе који ће се заснивати на обавештајним подацима", изјавио је овај званичник.

Анонимни функционер америчке администрације рекао је да су Саливан и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху имали веома детаљне разговоре о спасавању преосталих талаца и да постоји широка сагласност да будућност Газе буде препуштена Палестинцима.

"Саливен је ставио акценат на потребу заштите цивила, а израелски званичници су му рекли да предузимају изузетне напоре да одвоје цивилно становништво од Хамаса", додао је овај званичник.

Израел тврди да Хамас користи цивиле као штит, што Хамас негира.

Председник САД Џозеф Бајден је у четвртак изјавио: "Желим да Израелци буду фокусирани на спасавање живота цивила, да не престану са операцијама против Хамаса, али да то раде опрезно."

Протести јеврејских група, које захтевају прекид ватре, одржани су у четвртак у осам америчких градова током осме ноћи јеврејског празника Хануке, блокирајући улице и мостове у Вашингтону и Филаделфији. На протестима су носили натписе на којима је писало: "Нека Газа живи" и "Не у наше име".

Палестинска влада критиковала је операцију у Џенину као "опасну ескалацију", наводећи у саопштењу да је скрнављење џамије, које су починиле израелске трупе, подстакло верске напетости.

Палестинци виде Западну обалу као централни део будуће независне државе.

Савезници Израела, који подржавају рат против милитаната Хамаса у Гази, позвали су на уздржаност и затражили кажњавање израелских насељеника на Западној обали оптужених за оружане нападе на Палестинце.

image