Свет

"Волстрит џорнал": Израел почео да потапа Хамасове тунеле

Русија је раније рекла да би плављење мреже подземних пролаза био ратни злочин
"Волстрит џорнал": Израел почео да потапа Хамасове тунеле© Ilia Yefimovich/Getty Images

Израелска војска почела је да потапа Хамасову подземну мрежу тунела испод Газе, упумпавајући у њих морску воду, објавио је "Волстрит џорнал", додајући да израелски званичници ћуте о операцији која би могла да угрози животе више од 100 талаца и да загади водоснабдевање.

"Неки од талаца кажу да су држани у тунелима. Дакле, могуће је да Хамас неке од њих и даље држи у својим тунелима", признао је координатор за стратешке комуникације америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби.

Он је, међутим, одбио да потврди тачност извештаја да је Израел почео да плави  тунеле који припадају палестинском покрету, додајући да Сједињене Државе признају право Израела на самоодбрану, али да очекује од те државе да заузме одговоран приступ, и избегне могуће повређивање цивила и талаца.

УН поручују да немају потврду да су тунели у Гази поплављени, али истичу да би такав чин имао последице по генерације становника Газе, рекла је хуманитарни координатор за окупиране палестинске територије Лин Хејстингс.

Израелске снаге су, према писању "Волстрит џорнала" са плављењем тунела почеле да експериментишу након што су прошлог месеца у Газу транспортовале моћне пумпе, навео је овај лист раније, додајући да је, пошто се тунели протежу стотинама миља испод Газе, за њихово потпуно плављење потребно неколико недеља.

Постављено је најмање пет пумпи у близини избегличког кампа Ал-Шати, а оне би наводно могле да упумпавају хиљаде кубних метара воде по сату и да поплаве готово 500 километара тунела.

Портпарол израелског министра одбране Јоав Галант одбио је да коментарише ове информације, наводећи да су све војне операције које укључују тунеле поверљиве. 

Шеф особља Херци Халеви рекао је, међутим, да је плављење подземне мреже "добра идеја, али нећу коментарисати њене специфичности".

Идеја је спорна у Израелу, због тога што рођаци отприлике 140 талаца који су још у Хамасовом заточеништву страхују да ће потапање тунела угрозити њихове најмилије за које верују да су у подземљу.

На састанцима са израелским премијером Бењамином Нетањахуом и ослобођени таоци су се жалили да би потапање била смртна казна за оне који су тамо остали, показују аудио снимци које је прошле недеље објавио хебрејски новински сајт "Инет" .

"Ако Израел поплави тунеле Хамаса у Појасу Газе, то ће представљати ратни злочин", рекао је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански на седници Савета безбедности УН.

Упитан о операцији потапања подземне Хамасове мреже, амерички председник Џозеф Бајден је у уторак изјавио да је чуо "тврдње" да "нема талаца ни у једном од ових тунела. Али ја то не знам тачно".

Амерички званичници су изразили забринутост да би пуштање великих количина морске воде под земљу могло контаминирати ограничене ресурсе слатке воде у Гази

Пре сукоба са Израелом, око 90 одсто воде за пиће у овој енклави долазило је из бунара подземних вода, док је остатак стизао из локалних постројења за десалинизацију и отпадне воде, која не могу да раде без горива - као и из израелских гасовода, које је Израел затворио одмах након напада Хамаса 7. октобра.

Из израелске перспективе, потапање тунела је пожељније од слања трупа испод земље где би се суочили са наоружаним милитантима и замкама. 

Док израелске снаге контролишу већи део града Газе на северу појаса и део Кан Јуниса на југу, "проблем је што Хамас иде у подземље", рекао је бивши шеф израелске војне обавештајне службе Амос Јадлин за "Волстрит џорнал".

Омар Ашур са Института за постдипломске студије у Дохи каже за "Ал Џазиру" да је потапање тунела због присуства талаца у њима "веома ризична ситуација", али да је сличан метод коришћен и раније.

Он је објаснио да су египатске власти раније канализационом водом покушале да поплаве тунеле за кријумчарење изграђене преко границе Рафе са Газом - али без успеха.

"Сада има све ефикаснијих начина да се заустави вода, јер они граде ове мини бране унутар тунела који мање-више заустављају воду или је изолују у одређеном подручју", објашњава Ашур додајући да ће, ако израелске снаге не упумпају воду довољно брзо да униште ове противмере, њихова стратегија бити неуспешна.

image