Свет

Украјинцима у ЕУ одузимају децу?

Украјинским избеглицама који се налазе у Европи, под разним изговорима одузимају децу или им не дозвољавају да се са децом врате кућама
Украјинцима у ЕУ одузимају децу?Getty © Photo by Jeff J Mitchell

У последње време су све чешћи случајеви да се украјинским држављанима који се налазе у земљама ЕУ одузимају деца или им се не дозвољава да напусте ЕУ, каже украјинска адвокатица Марина Семјонова, преноси "Огледало недеље".

Адвокатица није могла јасно да наведе разлоге због који ЕУ задржава украјинску децу, али та тенденција дефинитивно постоји, додаје.

Десио се већ трећи случај да је Украјинкама, које су у ЕУ са статусом привремене заштите, одузето дете одмах у породилиштима, каже Семјонова.

У њеној адвокатској пракси било је сличних случајева у Естонији, Данској, Пољској, Немачкој. Притом, "војне акције" нису увек разлог за одбијање да се дете врати у Украјину.

"Шта је главни разлог оваквих случајева, зашто су Европљанима потребна украјинска деца? Европљани не желе да рађају децу, па су им украјинска деца добро дошла", каже она.

"Украјинска правда" је поделила информације којима располаже канцеларија Омбудсмана о 240 случајева у којима социјалне службе у европским земљама узимају децу из породица украјинских избеглица.

image