Русија

Украјинци траже помоћ Москве да им Европа врати одузету децу

Због апела које смо добили, одлучили смо да објављујемо информације о проблемима украјинских избеглица којима су европске власти одузеле децу, рекао је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански
Украјинци траже помоћ Москве да им Европа врати одузету децуGetty © Photo by Joe Raedle/Getty Images

Велики број људи, међу којима су и избеглице из Украјине, обратио се Сталној мисији Русије при УН да им помогне како би вратили децу коју су им одузеле власти у Европи, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

"Реагујући на апеле које смо добили, ми смо на крају одлучили да објављујемо информације о проблемима са одузимање деце украјинским избеглицама на нашим друштвеним мрежама на енглеском језику са хештегом #EuropeStealsChildren. Такође је направљена посебна мејл адреса europestealschildren@gmail.com. Услов за објављивање био је јасан пристанак лица које се обратило", написао је Пољански на Телеграму.

Према његовим речима, стално представништво Русије при УН за месец дана добило је "много захтева за помоћ, и то не само од украјинских избеглица".

Како је рекао Пољански, крађа деце у осетљивим слојевима становништва и њихова експлоатација је "систематски европски проблем који на Западу не желе да виде".

"До сада смо објавили апеле Украјинки Емилије Журба (Финска), Тамаре Зандфос (Немачка), Оксане Буратевич (Немачка), Јулије Панасенко (Шпанија), а такође смо генералном секретару УН предали писмо Пољакиње Бригиде Адамске која живи у Великој Британији", навео је руски дипломата.

Он је додао да су се сва поменута лица суочила са неприхватљивим поступањем локалних власти, док се деца која су им одузета налазе у прихватилиштима у незадовољавајућим условима.

"Њихове дипломатске институције само слежу раменима и алудирају на 'осетљив' политички контекст. Са становишта људскости веома је тешко одбацити њихове проблеме, иако добро знам да то нема директне везе са нашим радом. Судећи по првим одзивима, наше објаве су направиле велику буку у тим земљама, и заиста желимо да верујемо да ће то помоћи да се деца врате мајкама", закључио је Пољански.

image