Свет

Северна Кореја лансирала ракету на годишњицу смрти Ким Џонг Ила

Спекулише се да би то могла бити интерконтинентална балистичка ракета
Северна Кореја лансирала ракету на годишњицу смрти Ким Џонг Ила© Tanjug/Korejska centralna novinska agencija/Korejska novinska služba preko AP

Северна Кореја испалила је једну краткодометну ракету ка Источном мору на 12. годишњицу смрти покојног лидера те земље Ким Џонг Ила, саопштила је данас војска Јужне Кореје.

Лансирање те ракете подстакло је спекулације да би то могло да буде интерконтинентална балистичка ракета (ИЦБМ), јер је ту могућност раније ове недеље најавио јужнокорејски први заменик саветника за националну безбедност Ким Тае-хјо, преноси Јонхап.

Јужнокорејски генералштаб најавио је да је ракета лансирана из Пјонгјанга или његове околине и да је прелетела 570 километара пре него што је пала у Источном мору.

Јапан, Сједињене Америчке Државе и Јужна Кореја договориле су се раније да деле информације о севернокорејским балистичким пројектима у реалном времену.

Лансирање је уследило неколико дана након што су Сеул и Вашингтон одржали другу седницу Нуклеарне консултативне групе НЦГ и усагласили су се да би требало да се заврши успостављање смерница о планирању и функционисању заједничке нуклеарне стратегије до средине следеће године.

image