Свет

Јужна Кореја: Нисмо и не шаљемо оружје Украјини, само хуманитарну помоћ

Јужнокорејско Министарство одбране демантовало је наводе "Вашингтон поста" да је Сеул Кијеву послао више граната него Европа
Јужна Кореја: Нисмо и не шаљемо оружје Украјини, само хуманитарну помоћwww.globallookpress.com © Defense Ministry/Keystone Press Agency

Министарство одбране Јужне Кореје је саопштило да не шаље оружје нити муницију Украјини и тако демантовало писање "Вашингтон поста" да је Сеул преко посредника послао Кијеву више муниције него цела Европа.

"Став наше владе се уопште није променио", истиче портпарол министарства и каже да једина помоћ која из Сеула одлази у Кијев подразумева хуманитарну помоћ и војне залихе попут шлемова, комплета прве помоћи и детектора мина, али не и оружје.

Међутим, како је "Вашингтон пост" објавио 4. децембра, слање граната 155 мм из Јужне Кореје преко посредника је обимније од испорука војне помоћи из Европе за Украјину.

"Испорука граната је почела почетком године, а Вашингтон верује да је Јужна Кореја послала део велике количине граната које су јој раније послале САД.

У пролеће је лист "Донг Илбо" писао да ће Република Кореја испоручити САД приближно 500.000 граната калибра 155 мм у виду кредита како би се попунио амерички арсенал наводно истрошен због помоћи Украјини.

Тада су медији сугерисали да је влада Јужне Кореје одабрала овај облик уговора јер би тако смањила вероватноћу да ће Вашингтон Кијеву послати јужнокорејске гранате. Њих ће, наиме, задржати за себе, а Украјини ће послати оне из својих залиха.

Поред тога, јужнокорејски канал МБЦ јавио је да је најмање 300.000 граната калибра 155 мм из залиха јужнокорејских оружаних снага послато у америчке базе у Немачкој.

У априлу је дошло и до цурења америчких тајних докумената а у једном се наводи да је руководилац јужнокорејског Одељења за националну безбедност наводно понудио да се Пољској испоручи 330.000 граната 155 мм уместо да се директно пошаље Украјини.

image