Свет

Северна Кореја испалила још једну интерконтиненталну балистичку ракету, другу за неколико сати

Ракета има домет да погоди било који део територије САД
Северна Кореја испалила још једну интерконтиненталну балистичку ракету, другу за неколико сати© Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Северна Кореја испалила је интерконтиненталну балистичку ракету која има домет да погоди било који део Сједињених Америчких Држава, саопштиле су власти Јужне Кореје и Јапана истичући да је то друго лансирање у неколико сати, након што је Пјонгјанг оценио као "ратне потезе" приказивање силе које су предводиле САД.

Ракета има могућност да прелети више од 15.000 километара што значи да може да досегне било који део Јапана или копна САД, рекао је заменик министра одбране Јапана Шинго Мијаке, преноси Ројтерс.

Савет за националну безбедност Јужне Кореје навео је да се ради о интерконтиненталној балистичкој ракети на чврсто гориво (ИЦБМ) и додао да је то дестабилишући акт који занемарује међународна упозорења и крши више резолуција Савета безбедности УН.

Председник Јужне Кореје Јун Сук Јеол наложио је подизање оперативности "нуклеарног одвраћања" од стране Јужне Кореје и САД.

Пројектил је у понедељак испаљен из области у близини главног града Пјонгјанга ка мору са источне обале Северне Кореје и прелетео је око 1.000 километара, саопштио је Здружени генералштаб Јужне Кореје.

Јапанско министарство одбране навело је да је лет трајао 73 минута, мало мање од 74 минута лета ИЦБМ Северне Кореје испаљене у јулу. Достигао је максималну висину већу од 6.000 километара и пао у море западно од Хокаида изван јапанске ексклузивне економске зоне, саопштио је Јапан.

Подручје у близини међународног аеродрома који опслужује Пјонгјанг је место где је Северна Кореја раније лансирала ИЦБМ и за које се сумња да је локација постројења за склапање ракета.

Најновије северне ИЦБМ на чврсто гориво "хвасонг-18" лансиране су из близине Пјонгјанга, са травнатог поља за које аналитичари кажу да је вероватно ојачано бетоном за тешку ракету-носач.

Лансирање ракете у понедељак уследило је након што је Северна Кореја у недељу увече испалила балистичку ракету кратког домета, која је прелетела око 570 километара и пала у океан.

Северна Кореја је пратила то лансирање оштром изјавом у којој су осудили Сједињене Државе и долазак подморнице на нуклеарни погон у Јужну Кореју у недељу.

Подсећа се и да су Кина и Северна Кореја недавно одржале састанак на високом нивоу у Пекингу, на којима је било речи о "заједничкој забринутости", без детаљнијег објашњења о каквом се конкретно питању раду.

Као стална чланица Савета безбедности Уједињених нација, Кина је подржала све резолуције о увођењу санкција Северној Кореји због развоја наоружања до 2017. године, али је од тада одбила да подржи даље санкције рекавши да би оне само подигле тензије.

image