Свет

Ја теби војводо, ти мени сердаре: Сунак пореди Ђорђу Мелони и Маргарет Тачер

Британски премијер позвао је европске лидере да каналишу "радикализам" старе конзервативке и успротиве се вишедеценијским правилима о избеглицама
Ја теби војводо, ти мени сердаре: Сунак пореди Ђорђу Мелони и Маргарет ТачерGetty © Hulton Archive / Stringer

Британски премијер Риши Сунак упоредио је италијанску премијерку Ђорђу Мелони са Маргарет Тачер и позвао европске лидере да се угледају на "радикализам" конзервативне британске премијерке и успротиве се деценијама старим правилима о избеглицама, пише "Политико".

"Течер је знала да су идеје важне само ако се могу применити", рекао је Сунак у говору на фестивалу владајуће партије "Браћа Италије" у Риму. "Никада није одустала, чак ни када је борба била тешка, а данас морамо да применимо њен радикализам на илегалну имиграцију".

И Сунак и Мелони су питање миграције представили као један од главних приоритета својих мандата. Прошлог месеца, Мелони је посредовала у договору о процесуирању захтева за азил у суседној Албанији, а раније ове недеље Велика Британија је добила одобрење парламента да се одређени мигранти депортују у Руанду.

"Ако се не позабавимо овим проблемом, бројеви ће само расти", рекао је Сунак. "Преплавиће наше земље и нашу способност да помогнемо онима којима је наша помоћ заправо најпотребнија. Ако то од нас захтева да ажурирамо своје законе и водимо међународни дијалог о изменама послератних оквира око азила, онда то морамо да урадимо".

Иза кулиса, Сунак и Мелони су се такође сагласили око потребе продубљивања сарадње како би се "позабавили илегалном имиграцијом".

Мелони ће имати политичку корист од Сунаковог покровитељства фестивала Атреј, годишње манифестације назване по јунаку романа и филма "Бескрајна прича" коју је 1998. основао претходни лидер "Браће Италије" која је од тада постала главна политичка конференција под вођством Мелони, пише "Политико".

Двоје лидера су се политички зближила, а Сунак је поздравио "снажно пријатељство" са италијанском премијерком, напомињући да је она изабрана отприлике у исто време када и он, и да је једна од ретких лидера "десног центра" у Европи. Чак ју је и загрлио приликом одласка са сцене.

image
VV inauguration
banner