Свет

ЕУ не одустаје: У припреми 13. и 14. пакет санкција Русији?

Увек смо спремни да прихватимо нове санкције Москви, поручује портпарол Европске комисије Данијел Шеридан Фери
ЕУ не одустаје: У припреми 13. и 14. пакет санкција Русији?© Chris McGrath/Getty Images

Европска унија је спремна да прихвати нове санкције Русији, изјавио је портпарол Европске комисије Данијел Шеридан Фери у интервјуу за "Известија".

Он истиче да ће балтичке земље бити прве које ће објавити нове предлоге санкција.

"Увек смо спремни да прихватимо нове санкције Русији, иако никада унапред не коментаришемо њихов могући садржај", казао је Фери, одговарајући на питање да ли се у ЕУ већ ради на 13. пакету санкција.

Портпарол Европске комисије није потврдио информацију да се у Бриселу већ ради на припреми новог пакета.

Међутим, члан Европског парламента из Чешке Томаш Здекховски изјавио је да ЕУ већ припрема и 13. и 14. пакет санкција, напоменувши да "израда нових мера неће трајати дуго".

"Нови пакети санкција биће врло брзо представљени земљама чланицама", указао је политичар.

Експерти наглашавају да је чланицама ЕУ све теже да се договоре око нових ограничења Русији, штавише, све те мере штете сопственој економији, а цео свет је ангажован у заобилажењу санкција.

Раскол између европских елита и држава ЕУ се интензивира, а постоји могућност да ЕУ одустане од принципа консензуса по питању антируских мера, док ће оне саме постати све више симболичне.

Европска унија је усагласила најновији предлог пакета санкција Русији, који укључује директну забрану увоза руских неиндустријских дијаманата, која ће се примењивати од 1. јануара 2024, као и постепену забрану увоза дијаманата из трећих земаља чија имплементација ће почети у марту наредне године.

image