Свет

Забрана руских дијаманата у 12. пакету санкција ЕУ Русији

У најновијем пакету санкција је проширена листа појединаца или ентитета којим имају забрану у ЕУ. Међу њима је Илија Медведев, син бившег председника Русије Дмитрија Медведева
Забрана руских дијаманата у 12. пакету санкција ЕУ РусијиGetty © Paul O''Driscoll / Stringer

Европска унија је усагласила најновији предлог пакета санкција против Русије који укључује директну забрану увоза руских неиндустријских дијаманата која ће се примењивати од 1. јануара 2024, као и постепену забрану увоза дијаманата из трећих земаља чија имплементација ће почети у марту наредне године, преноси Радио Слободна Европа.

Остале мере обухватају пооштравање доказа који се захтевају од компанија које тврде да се придржавају ограничења цена руске нафте, као и мере спречавања Русије да добије робу двоструке намене.

То подразумева да ће компаније из ЕУ бити приморане да са својим партнерима потпишу уговоре којима се забрањује поновни извоз у Русију.

У најновијем пакету санкција је проширена листа појединаца или ентитета који имају забрану уласка у ЕУ. Међу њима је Илија Медведев, син бившег председника Русије Дмитрија Медведева.

Ово је 12. пакет санкција ЕУ против Русије од када је почела Специјална војна операција.

Земље чланице ЕУ би требало да званично одобре овај пакет у вечерас.

image