Русија

Саљдо: Нехуман однос према грађанима Украјине подсећа на нацизам, пушкама их шаљу на фронт

Гувернер Херсонске области тврди да су украјински војници демотивисани и деморалисани јер многи од њих су се без обуке нашли на бојном пољу
Саљдо: Нехуман однос према грађанима Украјине подсећа на нацизам, пушкама их шаљу на фронт© Tanjug/AP Photo/Hanna Arhirova

Украјински војници су демотивисани, не желе да се боре и иду на фронт против своје воље, указао је гувернер Херсонске области Владимир Саљдо.

Нехуман однос према грађанима Украјине подсећа на нацизам, који је у Немачкој наметнуо Хитлер, истакао је он и подсетио да је у последње време све више украјинских војника, пушкама натерано у војску, не знају да се боре и нису имали адекватну обуку.

Будућност украјинске армије на бојном пољу нема никакву перспективу, оценио је Саљдно.

"Људи су демотивисани, посебно они који су силом натерани да се боре. Лове их по дискотекама, дрзнули су се да одводе студенте. У Кијеву, који готово да живи обичним животом, одводе људе из теретана. Дошло је до тога да позив добијају свештеници само зато што нису крстили тамо нечијег рођака", додао је Саљдо. 

Украјинска војска је практично демотивисана и деморалисана, навео је.

"Постоји само једно, принуда под страхом од смрти. Дакле, све више људи отвара очи, упркос пропагандном притиску који је потиснуо сва друга алтернативна мишљења", истиче Саљдо.

Украјина је под ванредним стањем од 24. фебруара 2022, а председник земље Владимир Зеленски је одмах следећег дана потписао указ о општој мобилизацији. Мушкарцима од 18 до 60 година забрањено је да напусте земљу. Судски позиви се могу уручити на разним местима, на улицама, бензинским пумпама или у кафићима. Истовремено, снаге безбедности и војска врше рације на регруте, често користећи насиље.

За избегавање служења војног рока током мобилизације, украјинско законодавство предвиђа кривичну одговорност до пет година затвора.

image