Свет

Јужна Африка оптужује Израел за ратне злочине, случај пред МКС

Међународном кривичном суду достављена је сва неопходна документација
Јужна Африка оптужује Израел за ратне злочине, случај пред МКСGetty © Carl Court / Staff

Јужна Африка је оптужила Израел за ратне злочине у Гази и Међународном кривичном суду (МКС) предала сву неопходну документацију, рекао је председник Сирил Рамафоса.

Више од 19.000 људи, углавном жена и деце, убијено је у израелским ваздушним и копненим нападима на Газу откако је премијер Бењамин Нетанијаху обећао да ће "елиминисати" Хамас као одговор на прекогранични напад палестинске милитантне групе 7. октобра, у којем је убијено око 1.200 људи и заробљено 240 талаца.

Прошлог месеца, Рамафоса је осудио је упад Хамаса током хитног виртуелног састанка БРИКС+, оптужујући групу за кршење међународног права. Он је, међутим, инсистирао на томе да Израел чини геноцид и као разлог новог сукоба издвојио израелску окупацију палестинских територија.

Рамафоса је раније позвао МКС да истражи Израел због његових акција у сукобу са Хамасом и поднео је захтев за ову истрагу низу других земаља.

Конфликт у Гази заоштрио је дипломатске односе између афричке земље и Израела. Преторија је дуго подржавала палестинску борбу за суверенитет, упоређујући је са борбом Јужне Африке против апартхејда у 20. веку.

Крајем прошлог месеца, законодавци земље подржали су предлог за обуставу веза са Израелом док се Нетанијаху не обавеже на прекид ватре на палестинској територији.

Израел је опозвао свог амбасадора из Преторије, наводећи као разлог коментаре јужноафричких званичника против западног Јерусалима. Преторија је раније повукла свог изасланика и дипломатско особље из земље, као и Боливија, Белизе, Бахреин, Чад, Чиле, Колумбија, Хондурас, Јордан и Турска.

Рамафоса је сада затражио да МКС што пре започне истрагу о наводним ратним злочинима Израела. "Сада када им је случај прослеђен, они морају да га схвате озбиљно", рекао је Рамафоса.

Осим Јужне Африке, Иран, који ће се званично придружити БРИКС-у следећег месеца, позвао је блок да прогласи израелску владу и војску терористичким организацијама због наводних злочина над Палестинцима.

Раније овог месеца, турски председник Реџеп Тајип Ердоган наговестио је да ће се израелски премијер Нетанијаху суочити са оптужбама за ратне злочине пред МКС "као кољач Газе".

У међувремену, Преторија је такође упозорила Јужноафриканце да се не придружују Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ) у сукобу у Гази, наводећи ризик од кршења домаћег и међународног права.

"Свако лице које се придружи ИДФ-у без неопходне дозволе Националног комитета за контролу конвенционалног наоружања крши закон и може бити кривично гоњено", наводи се у саопштењу јужноафричког Одељења за међунродне односе и сарадњу.

image