Свет

Влада Новог Зеланда против трансродних жена у спортским такмичењима: Није фер и безбедно

Организације које одбијају да забране биолошким мушкарцима да учествују у женским такмичењима неће смети да користе државне фондове
Влада Новог Зеланда против трансродних жена у спортским такмичењима: Није фер и безбедно© Photo by Kathryn Riley/Getty Images

Нови Зеланд ће прекинути финансирање спортских организација које дозвољавају трансродним женама да се такмиче са биолошким женама, саопштила је новозеландска влада.

Дозвољавање транс женама да се такмиче у женским спортовима "компромитује правила такмичења, а у неким случајевима и безбедност", рекао је новинарима у среду Енди Фостер, портпарол странке "Њу Зеланд фрст".

Фостер је додао да ће нови политички споразум његове партије и њиховог коалиционог партнера "Националне партије", "осигурати да спортска тела која се финансирају из државних фондова подржавају фер конкуренцију која није угрожена правилима у вези са родом".

Иако је неколико међународних спортских тела већ забранило трансродним женама да се такмиче са биолошким женама, владина правила ће се примењивати и на омладинска и аматерска такмичења.

"У рагбију, атлетици, боксу, можете видети зашто снага, тежина и брзина постају прави проблем. Уколико се, на пример, тинејџерка такмичи са бившим тинејџером - ваше дете може да буде повређено", објаснио је он. 

Фостер је рекао да ће нова правила бити уведена пре него што владина агенција за спорт и рекреацију додели 9,3 милиона новозеландских долара (5,82 милиона долара) за финансирање спортских организација. 

Организације које одбијају да забране биолошким мушкарцима да учествују у женским такмичењима неће добити ништа од тих средстава, рекао је он.

"Ако организација каже: 'Ми то не желимо да урадимо', то је њихов избор, али не би требало да очекују да ће порески обвезници рећи 'са задовољством ћемо вас подржати да урадите нешто што сматрамо опасним и неправедним", додао је Фостер.

Студије су показале да трансродне жене (биолошки мушкарци) задржавају физичку предност у односу на биолошке жене чак и након две године узимања женских хормона.

image
VV inauguration
banner