Свет

Процурио нови снимак: Обрт у афери Залужни

Сви генерали Оружаних снага Украјине се прислушкују, откривају украјински хакери групе "Берегини", који су руским медијима проследили процуреле снимке из врха украјинског Генералштаба
Процурио нови снимак: Обрт у афери Залужни© Screenshot/Iz.ru

Афера у вези са прислушкивањем главнокомандујућег украјинске војске Валерија Залужног и његовог кабинета не смирује се већ данима. Кривци нису пронађени, званична потврда о прислушкивању је стигла, чак и од самог Залужног, али објашњења о томе ко стоји иза свега још нема. 

Залужни тврди да за овакав инцидент није крива украјинска војска, те се онда, логично, поставља питања - а ко јесте?

Спекулације о томе ко стоји иза свега су "све горе једна од друге" по Украјину, пише руски "Комерсант", јер ако је истина да је иза свега руска служба, то је онда велики пропуст украјинске службе, а уколико се утврди да је наредба о прислушкивању стигла из Кијева, са врха, онда конфликт између Залужног и председника Украјине може добити нови обрт. 

И док о афери пишу и украјински и руски медији, руске "Известија" добиле су од хакерске групе "Берегини" ексклузивне аудио снимке новог прислушкивања Генералштаба. Тако се на листи прислушкиваних, осим Залужног и његовог помоћника, нашао и Родион Тимошенко, заменик начелника украјинског Генералштаба.

Читаво окружење Залужног прислушкује Служба безбедности Украјине, а са овим акцијама почело се још 2020. године, откривају хакери украјинске групе "Берегини", позивајући се на своје изворе у украјинској обавештајној служби.

А снимак, на којем Тимошенко разговара са неидентификованим лицем, потврђује оно о чему сви брује већ месецима: Украјинци имају велике губитке, а председник Украјине Владимир Зеленски и војска имају различиту перцепцију реалности на фронту.

"Хајде да видимо шта нам је битније, шта је боље за Украјину. Или ћемо наставити покушаје офанзивних акција уз десетине, стотине хиљада мртвих. Или ћемо натерати председника да размишља тако како је то потребно Генералштабу, главнокомандујућем Оружаних снага Украјине (Залужном). Кроз пар месеци, или колико већ максимално дуго буде било могуће, изгубићемо све резервисте, и до Андреја Борисовича (Јермака, шефа кабинета украјинског председника) доћи ће вест да врховни командант неће имати никога да њиме командује", каже Тимошенко. 

Раскол између политичког и војног врха даље додатно подгревају његови наредни коментари:

"Наша победа је могућа само уколико одлуке буду доносили војници, а не политичари заједно са бизнис сектором".

Тимошенко још додаје да сматра да политички врх земље не планира да призна да је погрешио, већ да ће се, уколико се ситуација настави онако како то каже Зеленски, кривац за неуспех касније тражити у војсци.

"Председник ће тада питати Залужног, начелника Генералштаба, и мене зашто имамо тако велике губитке, зашто још нисмо на Јалти? Мислим да не морам да вам говорим шта ће нам се следеће десити. И неће бити битно ко ће прочитати пресуду", упозорава овај члан Генералштаба.

Из "Берегинија" додају да су процуриле аудио снимке снимили украјински агенти и да су се ови разговори десили у септембру и новембру ове године.

Хакери још откривају и да се данас прислушкује сваки генерал Оружаних снага Украјине и да сваког од њих прислушкује по једна особа из обавештајних јединица. 

"Постоје различити снимци, различити разговори, који су снимљени у различито време и са различитим људима. Ми не знамо са ким је конкретно генерал Оружаних снага Украјине Родион Тимошенко разговарао на овим снимцима, али то знају сарадници Службе безбедности Украјине, у чијим компјутерима се налазе овакви снимци", поручују хакери и додају:

"Сви се одавно прислушкују, почело је све још пре рата. Тако да у украјинској обавештајној служби знају све ваше мале тајне, укључујући и оне које се тичу вашег приватног живота. А сада их знамо и ми". 

Хакери су на Телеграму поновили и да су политичким руководством незадовољни не само генерали, већ и обични војници.

"Многи сматрају да Залужни треба да заведе ред у земљи. Одатле и тако велика пажња украјинске обавештајне службе ка њему и његовом окружењу. Украјински војници одлично схватају да је такозвана 'контраофанзива' - самоубиство. Али политичари их терају напред на мине и артиљеријску ватру како би известили своје западне господаре о томе како су спремни да се боре до последњег Украјинца", наводи се у објављеном материјалу. 

image