Свет

Иран прети да ће затворити Средоземно море због Газе

САД "ускоро чека" затварање Средоземног мора, Гибралтарског мореуза и других пловних путева, саопштио је командант Иранске револуционарне гарде
Иран прети да ће затворити Средоземно море због Газеwww.globallookpress.com © Ali Mohammadi/ZUMAPRESS.com

Командант Иранске револуционарне гарде рекао је да би Средоземно море могло бити затворено ако Сједињене Државе и њихови савезници наставе да врше "злочине" у Гази, известили су у суботу ирански медији.

Иран подржава Хамас у сукобу против Израела и оптужује Сједињене Државе да подржавају оно што Техеран сматра за израелске злочине у Гази, где је у вишенедељном бомбардовању убијено више од 20.000 људи а већина становништва протерана из својих домова.

"Ускоро их очекује затварање Средоземног мора, (Гибралтарског мореуза) и других пловних путева", рекао је бригадни генерал Мохамед Реза Накди, командант Гарде, преноси иранска агенција Тасним.

Иран нема директан приступ самом Медитерану и није било јасно како би гарда могла да покуша да га затвори, иако је Накди говорио о "рађању нових снага отпора и затварању других пловних путева", наводи Ројтерс.

Британска агенција напомиње да су јеменски Хути, за које каже да су повезани с Ираном, током прошлог месеца нападали трговачке бродове у Црвеном мору као одмазду.

Хути који су повезани са Ираном је током прошлог месеца напали трговачке бродове који су пловили кроз Црвено море у знак одмазде за израелски напад на Газу, што је навело неке бродарске компаније да промене руте.

Бела кућа је претходно устврдила да је Иран "дубоко укључен" у планирање операција Хута против комерцијалних бродова у Црвеном мору.

image