Свет

Летња шема Раме и Mелониjeве пред албанским Уставним судом

У албанском парламенту неће бити ратификације споразума о прихвату 36.000 миграната док Уставни суд не испита жалбе опозиционих посланика
Летња шема Раме и Mелониjeве пред албанским Уставним судомwww.globallookpress.com © Stefano Carofei/Keystone Press Agency

"Историјски споразум" како је раније називан договор о мигрантима који су славодобитно постигли и обнародовали албански премијер Еди Рама, и његова италијанска колегиница Ђорђа Мелони, сутра ипак неће бити ратификован у албанском парламенту.

Уставни суд те земље саопштио је, наиме, да ће испитати жалбе опозиционих посланика на такозвану "италијанско-албанску шему" договорену током лета, у време док је Мелонијева била на одмору у Албанији, а која подразумева да ће Албанија прихватити до 36.000 миграната и избеглица.

Двe одвојене жалбе су поднели Албанска демократска партија и 28 посланика који подржавају бившег премијера десног центра Саљија Беришу и у њима се тврди да споразум крши Устав и међународне конвенције којих се Албанија придржава.

На основу спорног, 7. новембра потписаног Меморандума о разумевању, предвиђа се да Рим успостави центре за управљање мигрантима у Албанији као меру заустављања њиховог појачаног прилива.

"Ово је први споразум те врсте, и он је историјски не само за Италију, већ и за целу Европску унију", рекли су тада извори "Гардијана". Италијанско-албанска шема је, иначе, први пример земље која није чланица ЕУ која прихвата мигранте у име једне нације ЕУ и била би део акције европског блока у сузбијању нерегуларне имиграције.

Италијанске опозиционе странке, међутим, такође су одмах критиковале споразум, описујући га као "хаотичан".

"Они стварају неку врсту италијанског Гвантанама, ван било каквог међународног стандарда, изван ЕУ без могућности праћења статуса људи који су затворени у овим центрима. Италија не може да транспортује људе спасене на мору у земљу која није чланица ЕУ као да су пакети или роба", додао је.

image
VV inauguration
banner