Свет

Тимошенко позвала Зеленског да представи план Б: Украјина овако неће моћи још дуго

Бивша премијерка Украјине обратила се данас председнику Украјине и затражила да се Украјинцима представи другачија стратегија, и позвала на мобилизацију приипадника безбедносних снага земље
Тимошенко позвала Зеленског да представи план Б: Украјина овако неће моћи још дугоwww.globallookpress.com © Stefano Spaziani

Бивша премијерка Украјине Јулија Тимошенко позвала је данас председника Украјине Владимира Зеленског да представи Украјинцима такозвани план Б, који би земљу требало да изведе из "тешког и доста трагичног положаја". 

"Желим да се обратим председнику и да га питам. Да, данас смо сви за победу, за Украјину, за територијални интегритет. Али, Украјини ће бити веома тешко да дугорочно води дуготрајне ратове попут овог који се данас води. И зато молим председника: понудите земљи план Б за нашу победу. Понудите излаз из ове тешке, прилично трагичне ситуације. Покажите своје вођство. Морамо деловати јасно, рационално, стратешки и победнички. А не да идемо у слеп угао, ако се то некоме свиђа", рекла је Тимошенко у видеу, који преносе украјински медији. 

Бивша премијерка Украјине није пак наговестила шта би тај план Б могао бити. Зна се, с друге стране, да "план А" Зеленског предвиђа наставак борби до повратка на границе из 1991. године и неспремност да се преговара са Москвом о било каквом прекиду ватре, док је на власти председник Русије Владимир Путин. 

Осим тога, Тимошенко је предложила да се на фронт пошаљу припадници свих безбедносних структура земље - од полиције и државног тужилаштва, преко других агенција за спровођење закона, будући да сви они знају како да користе оружје и "умеју да ратују". То је, како оцењује, боље, него да се узраст за мобилизацију спусти с 27 на 25 година. 

image