Свет

Иран демантује оптужбе САД да је умешан у нападе Хута у Црвеном мору

Када САД буду престале да подржавају убилачки израелски режим, регион ће постати сигурнији, изјавио је шеф иранске дипломатије
Иран демантује оптужбе САД да је умешан у нападе Хута у Црвеном моруwww.globallookpress.com © STR/dpa

Ирански министар спољних послова негирао је да Техеран помаже јеменским Хутима при нападима на комерцијалне бродове у Црвеном мору, упозоравајући да пловни пут неће бити безбедан докле год Израел не прекине своју војну офанзиву у Гази.

Подсетимо, Бела кућа је устврдила да је Иран "дубоко умешан" у нападе Хута тако што је јеменској групи пружио оружје, финансијску подршку и обуку.

"Оптужба је неоснована, рекао је министар иностраних послова Хосеин Амирабдолахијан на конференцији за новинаре у Техерану, додавши да су напади производ "јеменске одлуке у подршци и одбрани Газе", преноси "Блумберг".

Напади Хута за које група каже да представљају одмазду за израелске акције у Гази изазвала је општу пометњу у поморском региону кроз који пролази око 12 одсто светске поморске трговине.  

САД су прошле недеље најавиле стварање поморске коалиције која укључује 20 земаља са циљем да помогне у заштити пловила од напада у Црвеном мору. Неке од укључених земаља рекле су да ће се операције заштите комерцијалног саобраћаја спроводити у оквиру постојећих поморских споразума.

Шеф иранске дипломатије, међутим, истиче да то није решење.

"Нема потребе за коалицијом. Када (САД) буду престале да подржавају убилачки израелски режим, регион ће постати сигурнији", рекао је Амирабдолахиан.

Његовом коментару је претходило саопштење Пентагона у коме се наводи да је дрон испаљен из Ирана ударио у танкер са хемикалијама у Индијском океану.

Брод "Кем Плуто", који је у јапанском власништву и плови под заставом Либерије, погођен је у суботу, 23. 12, око 200 наутичких миља од обале Индије, наводи се у саопштењу Пентагона. Жртава није било, а пожар на танкеру је угашен.

image