Свет

Иран: Погубљена четири члана диверзантског тима, сарадника Мосада

Погубљени су се налазили међу десет особа оптужених за сарадњу с Мосадом, али је непознато да ли ће преосталих шесторо бити убијено
Иран: Погубљена четири члана диверзантског тима, сарадника МосадаGetty © Thomas Kronsteiner / Staff

Иран је извршио смртну казну над четири, како је наведено, "саботера" повезана са израелском обавештајном службом Мосад, међу којима се налази и једна жена, саопштила је данас новинска агенција Мизан.

"Четири члана диверзантског тима повезаног са ционистичким режимом, који су починили опсежне акције против безбедности земље под вођством официра Мосада, погубљени су јутрос након спроведених законских процедура", наводи се у саопштењу.

Погубљени су се налазили међу десет особа оптужених за сарадњу с Мосадом, али је непознато да ли ће преосталих шесторо бити убијено.

Званична иранска новинска агенција ИНРА објавила је видео снимак на којем мушкарци признају њихове наводне конекције с агентима Мосада и наводе да је њихова мисија подразумевала отмице, претње и паљење домова, као и крађу мобилних телефона, пише Ројтерс.

Према наводима, ирански обавештајци су надзирали групу најмање четири месеца, од јануара до њиховог хапшења у мају.

Техеран је такође оптужио Израел да је извршио неколико напада на објекате повезане са иранским нуклеарним програмом, као и за убиства неколико научника укључених у тај програм.

Иран је раније најавио хапшења и погубљења наводних агената који раде за стране земље, укључујући Израел.

Техеран често тврди да осујећује операције Мосада у земљи, али није познато колико су те тврдње истините, наводи "Тајмс оф Израел".

image