Свет

Си Ђинпинг у новогодишњој честитки пожелео свету мир и спокој

Без обзира на то како се може развијати глобална ситуација, мир и развој остају основни тренд, а само сарадња на обострану корист може дати резултате, закључио је Си
Си Ђинпинг у новогодишњој честитки пожелео свету мир и спокој© Tanjug/Ju Peng/Xinhua via AP

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је данас у новогодишњој поруци да ће Кина блиско сарађивати са међународном заједницом ради постизања општег добра за човечанство и мира у свету и учинити свет бољим местом за све.

Си је у новогодишњој честитки свету пожелео мир и спокој.

Он је истакао да ће Кина наставити путем економског напретка у 2024. години, који је почео током протекле године након пандемије короне, и оценио да је кинеска економија отпорнија и динамичнија него раније.

"У 2023. години наставили смо да напредујемо одлучно и упорно...Ову годину памтићемо као радну и истрајну. Имамо пуно поверење у будућност", навео је кинески председник, објавила је агенција Синхуа.

Си је истакао да је кинески модернизовани индустријски систем додатно унапређен у 2023. и да се бројне напредне и зелене индустрије брзо појављују као нови стубови привреде.

"Већ 20. годину заредом обезбедили смо сјајну жетву", истакао је Си.

Кинески председник је напоменуо и да је остварен нови напредак у ревитализацији села, као и у потпуној ревитализацији североисточне Кине.

Као пример успеха у 2023. Си је навео да је путнички авион Ц919 ушао у комерцијалну употребу, а нагласио је и да ће се Кина сигурно поново ујединити са Тајваном.

Кинески председник је истакао да ће следеће године бити обележено 75 година од оснивања Народне Републике Кине, а подсетио је и да је Кина током 2023. била домаћин самита Кина-Централна Азија и Трећег форума за међународну сарадњу "Појас и пут".

Истакао је да Кина добија снагу и самопоуздање из своје древне и величанствене цивилизације.

"Без обзира на то како се може развијати глобална ситуација, мир и развој остају основни тренд, а само сарадња на обострану корист може дати резултате", закључио је Си.

image