Свет

Ким Џонг Ун поручио: Спреман сам да потпуно уништим Вашингтон и Сеул

Ако Сједињене Државе и Јужна Кореја изаберу пут војне конфронтације против Северне Кореје, искористићемо цео свој арсенал против њих, упозорава севернокорејски лидер
Ким Џонг Ун поручио: Спреман сам да потпуно уништим Вашингтон и Сеул© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service

Северна Кореја ће без и најмањег оклевања задати смртоносни ударац и уништити престонице непријатеља, користећи цео свој расположиви арсенал, ако Сједињене Државе и Јужна Кореја изаберу пут војне конфронтације против наше земље, изјавио је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун, преноси Корејска централна новинска агенција (КЦНА).

Kим је на састанку са командантима севернокорејске војске саопштио да опасност од оружаног сукоба на Kорејском полуострву "брзо постаје реалност због потеза непријатељских снага, укључујући САД" и да таква ситуација налаже Северној Kореји да још више "заоштри мач" како би се заштитила.

"Ако се непријатељ определи за војну конфротацију морамо мобилисати сва најмоћнија средства да им задамо смртоносни ударац и потпуно их уништимо", казао је Kим.

Северна Kореја је од 2022. године спровела више од 100 ракетних тестова, а САД и Јужна Kореја су у истом периоду интензивирали своје заједничке војне вежбе.

Пјонгјанг такође настоји да ојача своје односе са Kином и Русијом и тиме блокира напоре Вашингтона и његових партнера у Савету безбедности УН да пооштри санкције УН Северној Kореји због њених тестова наоружања.

image