Свет

Северна Кореја ће лансирати нове сателите и ојачати нуклеарни потенцијал: Рат је неизбежан

Севернокорејски вођа је наредио војсци да се припреми за "пацификацију целе територије Јужне Кореје" као одговор на могући напад из ове земље
Северна Кореја ће лансирати нове сателите и ојачати нуклеарни потенцијал: Рат је неизбежанwww.globallookpress.com © KIM Jae-Hwan

Северна Кореја је обећала да ће 2024. године лансирати три нова шпијунска сателита, изградити нове беспилотне летелице и ојачати свој нуклеарни арсенал, након што је лидер Ким Џонг Ун саопштио да политика САД рат на Корејском полуострву чини неизбежним, известили су државни медији у недељу, преноси Ројтерс.

Вођа Северне Кореје је говорио о економским, војним и спољнополитичким циљевима за наредну годину. "Због непромишљених потеза непријатеља, рат на Корејском полуострву може да избије у било ком тренутку", изјавио је Ким Џонг Ун, преноси државна новинска агенција КЦНА.

Севернокорејски вођа је наредио војсци да се припреми за "пацификацију целе територије Јужне Кореје" као одговор на могући напад из ове земље.

Кимов говор долази уочи године у којој ће се одржати избори и у Јужној Кореји и у САД. Стручњаци предвиђају да ће Северна Кореја наставити са војним притиском због председничких избора у САД у новембру, на којима би се могао вратити бивши председник Доналд Трамп.

"Пјонгјанг можда чека председничке изборе у САД, да види шта може да уради са следећом администрацијом", изјавио је професор међународних студија на Универзитету у Сеулу Лејф Ерик Изли.

Администрација Џозефа Бајдена тврди да је спремна за разговоре, али су САД увеле нове санкције Северној Кореји, пошто је ова земља наставила са ракетним тестовима. САД су распоредиле нуклеарне подморнице и носаче авиона у близини Корејског полуострва.

"Увек су могуће нове провокације уочи председничких избора у САД", наводи се у саопштењу Министарства за уједињење Јужне Кореје. "Северна Кореја ће задржати чврст став због антиамеричке и антиимперијалистичке солидарности, истовремено тражећи могућности да преокрене ситуацију."

Ким је рекао да се Јужна Кореја трансформисала у "истурену војну базу са нуклеарним арсеналом САД."

"Ако пажљиво погледамо конфронтационе акције непријатељских снага, реч 'рат' је постала стварност, а не апстрактан концепт", рекао је вођа Северне Кореје.

Ким је додао да Северна Кореја нема другог избора осим да настави да развија свој нуклеарни програм и успоставља дубље везе са земљама које се противе САД.

Северна Кореја одржава добре односе и са Кином и са Русијом.

image