Свет

Трамп креће у борбу против забране кандидовања у Мејну

Државни секретар Мејна Шена Белоус има доказану историју пристрасности када је у питању Трамп и није му дала прилику да се одбрани од њених оптужби, поручују Трампови адвокати у жалби
Трамп креће у борбу против забране кандидовања у МејнуGetty © Scott Olson/Getty Images

Бивши амерички председник Доналд Трамп започео је судски поступак којим покушава да оспори забрану кандидовања на председничким изборима у Мејну, тврдећи у правном поднеску да државни секретар није имао овлашћење да га дисквалификује.

Трампови адвокати уложили су Вишем суду Мејна жалбу у којој се оспорава прошлонедељна одлука државног секретара Шене Белоуз да бившем председнику забрани да се кандидује због његове наводне улоге у немирима на Капитолу из јануара 2021.

О случају ће вероватно одлучивати Врховни суд САД, заједно са сличном одлуком у држави Колорадо, али Мејн захтева да се са оспоравањем одлуке почне на нивоу судског система те савезне државе. 

Одлука којом је Трамп дисквалификован у Мејну је "производ процеса зараженог пристрасношћу и свеопштим недостатком одговарајућег поступања", поручили су Трампови адвокати у судском поднеску.

Додаје се да Белоуз има документовану историју пристрасности када је у питању Трамп и да му није дала прилику да се брани од њених оптужби.

Дисквалификације у Мејну и Колораду засноване су на тумачењу уставног амандмана којим се брани људима који учествују у "устанку или побуни" да обављају јавне функције у САД.

Амандман је усвојен 1866. како би се осигурало држављанство и уставна права за бивше робове и да би се спречио повратак на власт политичара који су учествовали у побуни Конфедерације.

Белоуз и друге демократе оптужиле су Трампа да је подстакао "устанак" на Капитолу, где су демонстранти покушали да оспоре резултате избора из 2020. на којима је Трамп изгубио од Џозефа Бајдена.

Она је у објавама на друштвеним мрежама Трампа називала "устаником", тврдећи да је требало да буде смењен са функције председника након што је оптужен за наводно подстицање нереда.

Трамп је у више наврата тврдио да су избори били намештени, али је негирао било какву улогу у изазивању нереда.

Анкете указују да је бивши председник САД далеко најпопуларнији кандидат за републиканску номинацију на предстојећим изборима у САД, али се сусреће са четири засебна предмета у којима се терети за тешка кривична дела, као и бројним покушајима да буде дисквалификован.

Трамп је судске поступке који се воде против њега назвао политички мотивисаним "ловом на вештице" чија је сврха да спрече његов други мандат.

image