Свет

Претње бомбама у неколико државних институција у САД: Огласио се ФБИ

ФБИ је назваo претње путем е-поште "преваром", која се схвата "веома озбиљно" због опасности коју представљају за невине људе
Претње бомбама у неколико државних институција у САД: Огласио се ФБИ© Tanjug/Thom Bridge/Independent Record via AP

Владине зграде појединих америчких држава, евакусиане су, други дан за редом, пошто је на њихове адресе стигла претња о постављеним експлозивним направама, а провером је утврђено да су дојаве биле лажне.

Међу онима на чије адресе је стигла порука о могућој постављеној експлозивној направи нашла се зграда Капитола и Врховни суд у држави Мисисипи, као и у суднице у Арканзасу и Монтани, преноси АП.

ФБИ је упознат са бројним инцидентима лажних претњи, наводи се у саопштењу Маршеја Лосона, портпарола ФБИ одељења у Џексону, додајући да ће наставити да сарађује са локалним, државним и савезним партнерима за спровођење закона.

Зграда окружног суда Пуласки у центру Литл Рока, као и зграда суда у округу Каскаде у Грејт Фолсу, у држави Монтани, евакуисана су у јутарњим сатима, а особљу и грађанима је убрзо, после спроведене провере, омогућено да се врате.

И Окружни суд правде, у северозападној Монтани, такође је био евакуисан након што је округ примио претњу бомбом путем мејла.

Претходног дана, дојаве о бомби стигле су на мејл адресе званичницима у неколико америчких држава, што је довело до евакуације неких државних зграда и пореметила владин рад. 

Конектикат, Џорџија, Кентаки, Мичиген, Мисисипи и Монтана биле су међу државама чије су владине зграде примиле претње.

Инциденти прате низ лажних извештаја о пуцњави у домовима јавних личности. Прошле недеље, шаљивџије су позивима циљале на бројне америчке званичнике, као и на милијардера.

У претећем мејлу послат у среду ујутро, пошиљалац је навео да је "постављено више експлозива у капитол". Ове бомбе су "добро скривене унутра" и "експлодирале би за неколико сати", наводи се у мејлу, према више извештаја. Исту поруку примиле су владине канцеларије у најмање 23 државе, наводи Си-Ен-Ен.

Током претреса нису пронађени сумњиви предмети.

У Минесоти је претња бомбом прекинула усмену расправу у државном Врховном суду у Капитолу, који је морао да буде премештен у друге суднице, рекао је портпарол судског огранка Минесоте Кајл Кристоферсон за АП.

Гувернер Кентакија Енди Бешир саопштио је у објави на платформи ИксX да је Капитол евакуисан док је државна полиција истраживала претњу коју је примила Канцеларија државног секретара.

Бешир је додао да су сви безбедни и да су званичници свесни сличних претњи упућених другим канцеларијама широм земље. Претња је примљена док су се законодавци Кентакија састајали у анексу Капитола ради етичке обуке.

Безбедносни званичници закључали су Капитол Мисисипија након претње бомбом другог дана законодавне седнице.

Гејб Стерлинг, главни оперативни директор у канцеларији државног секретара Џорџије, написао је на Иксу да ће у 2024. бити година " агената који ће сејати раздор" и позвао грађане да им не дозволе да умножавају тензије. 

Неколико сати касније, Стерлинг је известио да је његова сопствена породица постала жртва лажне дојаве рекавши да је хитна служба добила позив да је "посао са дрогом пошао наопако", што је резултирало пуцњавом у његовој кући.

ФБИ је касније издао саопштење у среду, назвавши претње путем е-поште "преваром", која се схвата "веома озбиљно" због опасности коју представљају за невине људе.

image