Свет

Зеленски хоће да Запад "научи" Русију лекцији: Повећајте производњу оружја

Запад мора да појача напоре у оквиру заједничких програма за производњу оружја, "без обзира на то која ће политичка клима доминирати са обе стране Атлантика", поручује украјински председник
Зеленски хоће да Запад "научи" Русију лекцији: Повећајте производњу оружјаGetty © John Moore/Getty Images

Украјина може да настави сукоб са Русијом само ако западне земље покажу солидарност на више фронтова и појачају напоре у оквиру заједничких програма за производњу наоружања, рекао је председник Владимир Зеленски.

Зеленски је у видео обраћању на годишњој конференцији Друштва и одбране у Шведској рекао да је Русија "много већи непријатељ у смислу војне снаге" и да користи "потенцијал који је изградила током неколико генерација".

"Успешно се борити, повратити оно што је ваше... и научити агресора да агресија не доноси никакве користи, могуће је само ако одбрана добије снагу из солидарности", рекао је Зеленски.

Он је стога позвао своје европске партнере да "створе арсенал за одбрану слободе" интензивирањем заједничке производње оружја, "без обзира на то која ће политичка расположења доминирати са обе стране Атлантика".

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба је прошлог месеца изјавио да је Кијев свестан акутне забринутости Запада за изгледе Украјине у сукобу, као и растућег "ратног замора" пропасти дуго најављиване летње офанзиве.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони је почетком новембра у телефонском разговору са двојицом руских пранкера признала да су се земље ЕУ умориле од сукоба и да ће он на крају морати да се реши неком врстом компромиса.

У међувремену, шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ упозорио је у децембру да би парламентарни који чекају блок ове године могли довести до тога да десничарски политичари и противници наоружавања Украјине добију већи утицај.

С друге стране Атлантика, председник САД Џозеф Бајден престао је да говори да ће Вашингтон подржавати Кијев "колико год буде потребно", и сада поручује да ће слати помоћ "докле год је могуће".

Републиканци настављају да блокирају његов захтев за пакет додатних финансија чија вредност премашује 100 милијарди долара, а од којих је више од 60 милијарди предвиђено за Украјину, захтевајући да администрација учини више на побољшању безбедности граница.

image