Свет

Тензије расту: Лансирање кинеског сателита изазвало предизборни хаос на Тајвану

Водећа опозициона партија Куоминтанг (КМТ) критиковала је реакцију владе и нагласила да сирене "не би смеле да постану изборни алат"
Тензије расту: Лансирање кинеског сателита изазвало предизборни хаос на Тајвану© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Лансирање кинеског сателита, који је прелетао преко Тајвана и грешком активирао сирене за ваздушну опасност, изазвало је политичку олују на том острву, само четири дана пре председничких избора.

Тајванска влада објавила је да не сматра да лансирање ракете представља покушај Пекинга да се умеша у изборни процес, док је водећа опозициона партија довела у питање разлоге за активацију сирена, наводи Ројтерс.

Министарство одбране извинило се зато што су у свом иницијалном саопштењу користили реч која би могла да се преведе као "пројектил".

Ипак, власти у Тајпеју претходних недеља су више пута оптужиле Пекинг да покушава да утиче на резултате предстојећих председничких избора користећи свој војни, политички и економски утицај.

Кина је такве оптужбе одбацила и назвала их је "прљавим триковима".

Кандидат владајуће партије Лаи Чинг-те подржао је процену Министарства одбране, које је објавило да ракета није представљала опасност по Тајван.

Кинеска Канцеларија за тајванске послове је у писаном одговору на питање Ројтерса нагласила да је лансирање тог сателита редовна годишња активност и да нема никакве везе са изборима на том острву.

Кина је већ лансирала два сателита почетком децембра са лансирне станице у Унутрашњој Монголији, а ниједан од њих није прелетео преко Тајвана.

Астрофизичар Џонатан Мекдауел је за Ројтерс рекао да се сателит налазио на "изузетно високој надморској висини" у тренутку када је напустио континенталну Кину, као и да је одлука тајванских власти да укључе сирене за узбуну – претерана.

Водећа опозициона партија Куоминтанг (КМТ) критиковала је реакцију владе и нагласила да сирене "не би смеле да постану изборни алат".

Председавајући КМТ-а Ерик Чу у среду је новинарима рекао да људе највише брине то да ли је упозорење послато грешком или су они који га шаљу имали одређени циљ на уму.

"То је као како је (владајућа) Демократска прогресивна партија (ДПП) недавно све назвала кинеским мешањем у изборе. Ово је још један нови потез такозваног кинеског мешања у изборе", рекао је он.

image
VV inauguration
banner