Свет

МСП Кине: Позивамо САД да прекину све званичне контакте са Тајваном

Америка треба да заустави званичне размене са Тајваном, престану да шаљу лажне сигнале сепаратистичким снагама и да се мешају у било ком облику у изборе на том острву, поручују из кинеског министарства спољних послова
МСП Кине: Позивамо САД да прекину све званичне контакте са Тајваном© Feng Li/Getty Images

Кина позива САД да престану да одржавају било какве званичне контакте са Тајваном, као и да се на било који начин мешају у изборе на том острву, изјавила је портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

Раније је Mинистарство спољних послова Тајвана саопштило да се тајвански изасланик у САД Ју Далеи састао са председником Представничког дома САД Мајком Џонсоном неколико дана пре одржавања избора на острву. 

Џонсон је рекао да "Сједињене Државе подржавају народ Тајвана и да желе да помогну у његовој одбрани и одвраћању војних провокација Комунистичке партије Кине".

"Кина се увек оштро противила било каквом облику званичне комуникације између Сједињених Држава и Тајвана", казала је Мао Нинг коментаришући састанак, напоменувши да би "релевантни чланови Конгреса САД" требало да се придржавају принципа "једне Кине".

Према њеним речима, САД треба пажљиво да предузму мере у вези са питањем Тајвана, зауставе званичне размене са том земљом и престану да шаљу лажне сигнале сепаратистичким снагама на Тајвану и престану да се мешају у било ком облику у изборе у региону.

Избори за шефа тајванске администрације и избори за законодавни јуан – острвски парламент – биће одржани 13. јануара

У трци за места шефа и заменика шефа администрације Тајвана учествују три тандема из три политичке партије: Тајванска народна партија, Демократска прогресивна партија и Партија Куоминтанг.

Победник је онај кандидат који добије највише гласова на целом острву.

Тајвански кандидат владајуће Демократске прогресивне партије (ДПП) Лаи Ћингде има благу предност у односу на своје ривале, а ако победи на изборима, постоји велика вероватноћа даље ескалације тензија између Пекинга и Тајпеја.

image