Свет

Токио дао зелено светло: У Јапану почела изградња нове америчке војне базе

Кључни објекти америчке ваздушне базе биће завршени средином 2030-их или чак касније, оцењују у Министарству одбране
Токио дао зелено светло: У Јапану почела изградња нове америчке војне базе© Carl Court/Getty Images

Јапанске власти дале су зелено светло за изградњу нове америчке војне базе у префектури Окинава са циљем да се премести ваздухопловна база "Футенма" америчког маринског корпуса, која се тренутно налази у граду Гинован, преноси РТ на шпанском.

Главни секретар јапанске владе Јошимаса Хајаши изјавио је да су "радови на припреми терена почели данас и да се очекује да ће пројекат бити готов за девет година и три месеца".

Министарство одбране је прецизирало да је данас почело депоновање камења у водама залива Оура, како би се подручје припремило за грађевинске радове. 

Према њиховим прогнозама, кључни објекти америчке ваздушне базе ће заправо бити завршени средином 2030-их или чак касније. 

Ваздухопловна база америчког маринског корпуса "Футенма" тренутно се налази у близини густо насељеног насеља на острву. 

Након што су 1995. године амерички војници силовали једну девојку, дошло је до негодовања јавности због базе, а Токио и Вашингтон су потписали споразум да базу ипак врате Јапану. 

Иако је Окинава желела да у потпуности помери базу из префектуре, Хеноко је изабран за нову локацију, која се налази у истој јурисдикцији.

Пресељење, које је првобитно требало да буде завршено 2022. године, одложено је јер се бирократска и правна битка отегла усред снажног отпора становника Окинаве.

Пројекат је 2013. године први пут одобрио тадашњи гувернер острва Хироказу Накаима, али је на изборима 2014. поражен од Такешија Онаге, који се противио том плану

Садашњи гувернер Дени Тамаки, који је наследио Онагу 2018. године, такође је одбио премештај .

image