Свет

Ко је Цаи Ћи, главни помоћник Си Ђинпинга: Један од најутицајнијих људи у Кини

Цаи Ћи је међу петоро најмоћнијих Кинеза који обједињује две моћне функције и редовно прати кинеског председника у иностранство, што није забележено још од Маове ере
Ко је Цаи Ћи, главни помоћник Си Ђинпинга: Један од најутицајнијих људи у КиниGetty © Lintao Zhang

Цаи Ћи има необичну моћ као један од петеро најутицајнијих кинеских руководилаца, пише "Блумерг".

Он је члан Сталног комитета Политбироа, који има седморо чланова и представља најмоћније тело у Кини. Уз то, он је шеф кабинета председника Сија, што га чини првом особом која обједињује обе моћне функције још од ере Мао Цедунга.

Ове две функције дале су Цаију још једну привилегију: он је једини члан највишег кинеског тела, који је  током прошле деценије јавно путовао у иностранство са председником Сијем. Чланови Сталног комитета традиционално не прате кинеске лидере у иностранству.

Та мало примећена промена у партијским нормама довела је до тога да се Цаи придружио Сију на неким од његових најважнијих састанака 2023. године. Цаи је присуствовао самитима у иностранству са председником Русије Владимиром Путином, америчким председником Џозефом Бајденом и председником Јужне Африке Сирилом Рамафосом.

Тихи помоћник Сија

Цаи је упознао Сија у провинцији Фуђијан 80-тих година и остао деценијама његов човек од поверења. У мају су кинески медији открили да је Цаи именован за заменика председника Комисије за националну безбедност КП Кине.

"Очигледно је да Цаи ужива изузетно поверење врховног вође", изјавио је Вен Ти Сунг, сарадник Глобалног кинеског центра атлантског савета, додајући: "То је реткост, чак и међу највишим кинеским званичницима."

То ставља Цаија у сличан положај као и премијера Ли Кијанга. Сијево поверење у обојицу показује да је његов унутрашњи круг остао чврст и одан, чак и у време смењивања министра спољних послова и министра одбране.

За разлику од Сија, сина хероја из доба револуције, Цаи нема револуционарно порекло. Они који су радили са њим описују га као интелигентног, смиреног и приступачног.

Након што је Си постао лидер, Цаи је позван у Пекинг, у Комисију за националну безбедност, а потом је именован у Политбиро, што је реткост за званичника који није био члан Централног комитета.

Када је Цаи унапређен, био је један од првих званичника који је Сија помињао као "кормилара", а то је израз који је раније био резервисан искључиво за вођу Мао Цедонга.

У октобру прошле године, Цаи је наследио Ванга Хунинга, још једног утицајног партијског идеолога на месту првог секретара КПК задуженог за пропаганду и идеологију.

Неколико месеци касније, именован је за Сијевог главног помоћника. Цаи се у овом тренутку највише бави питањима националне безбедности. Одговоран је и за партијску идеологију, укључујући спровођење Сијевих директива у образовању и култури.

Како је недавно писао "Саут Чајна морнинг пост", најужи круг Си Ђинпинга постаје "још чвршћи" са успоном новог, моћног шефа кабинета.

image
VV inauguration
banner