Свет

Хути грешком гађали брод који је превозио руску нафту; САД нису заинтересоване за рат у Јемену

Америчко ваздухопловство потврдило је да су америчка војска и њени савезници извели ударе на више од 60 циљева на 16 локација, а председник САД Џозеф Бајден рекао је да су удари директан одговор на нападе Хута на међународне трговачке бродове у Црвеном мору
Хути грешком гађали брод који је превозио руску нафту; САД нису заинтересоване за рат у Јемену© Giuseppe Lami

Сједињене Америчке Државе и Велика Британија су, уз подршку савезника, у синоћ извеле ударе на циљеве повезане са Хутима у Јемену, потврдили су званичници.

Удари су изведени из авиона, бродова и подморница, а за циљ су, како наводе западни савезници, имали војне капацитете Хута. За нападе су коришћене ракете типа "томахавк" лансиране са бродова и из борбених авиона, а циљеви су били логистичке центри Хута, системи ПВО и складишта оружја, преноси Ројтерс.

Портпарол Беле куће Џон Кирби рекао је да Сједињене Државе нису заинтересоване за рат у Јемену, копнену операцију или било који други сукоб.

Према речима Кирбија, "све што председник (Бајден) ради јесте да покушава да спречи било какву ескалацију сукоба".

Иран је данас осудио америчко-британски напад на Хуте у Јемену, упозоравајући да ће то подстаћи "несигурност и нестабилност" у региону.

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да су САД и Велика Британија, уз подршку Аустралије, Бахреина, Канаде и Холандије, извеле нападе на локације у Јемену које користе јеменски побуњеници Хути, саопштила је Бела кућа.

Бајден је рекао да су удари директан одговор на нападе Хута на међународне трговачке бродове у Црвеном мору. Хути су у нападима први пут у историји користили противбродске балистичке пројектиле, навео је Бајден.

Он је истакао да су напади Хута угрозили америчко особље, поморце, цивиле, партнере САД, као и међународну трговину и слободну пловидбу и додао да неће оклевати да предузима даље мере за заштиту људи и слободне комерцијалне пловидбе.

Ово су први такви удари на положаје Хута од када је ова група почела да напада међународне бродове који плове у Црвеном мору, наводи Ројтерс.

Америчко ваздухопловство потврдило је да су америчка војска и њени савезници извели ударе на више од 60 циљева на 16 локација, а међу гађаним циљевима су команда и контролни центри, складишта муниције, лансерски системи, производни погони и противваздушни радарски системи, наведено је у саопштењу америчког ваздухопловства.

Јеменска новинска агенција САБА у Сани је пренела да је спроведено више ваздушних напада на главни град Сану и провинције Ходејда, Сада и Дамар.

Либански "Мајадин" наводи да су удари била усмерени на локације у близини аеродрома у Ходејди и области у округу Забид у обали Црвеног мора у западном Јемену.

Та мрежа додаје и су напади били усмерени на камп Кахлан, источно од града Саада, у северном Јемену.

У ударима је коришћено више од 100 прецизно навођених пројектила.

Званичник Хута Хусеин Ал Изи поручио је да ће САД и Велика Британија "платити високу цену" након што су те две земље извеле нападе на положаје те побуњеничке групе у Јемену.

Портпарол јеменских Хута рекао је да нема оправдања за ову акцију САД и Британије, преноси Ројтерс.

Хути су такође најавили да ће се наставити нападе на бродове у Црвеном мору који плове ка Израелу.

Неколико десетина антиратних активиста протестовало је на Тајмс скверу у Њујорку и испред Беле куће у Вашингтону због напада САД и Велике Британије на војне циљеве Хута у Јемену. Учесници протеста рекли су да тај напад прети да изазове ескалацију рата у Појасу Газе.

  • 12. јан 2024 • 22:17

    22:17

    Гутереш: Хути морају да поштују резолуцију СБ и хитно прекину нападе на бродове

    Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да јеменски побуњеници Хути морају да поштују резолуцију Савета безбедности којом се захтева хитан прекид свих напада на бродове у Црвеном мору.

    Гутереш је обавештен о синоћњим ваздушним нападима САД и Велике Британије, уз подршку других земаља, рекао је портпарол УН Стефан Дижарик, пренео је АП.

    Он је позвао све нације које "бране своја пловила од напада да то учине у складу са међународним правом, како је наведено у резолуцији".

  • 21:36

    Италија осудила нападе Хута на бродове у Црвеном мору

    Италија осуђује нападе Хута на бродове у Црвеном мору и подржава савезничке напоре да осигурају безбедно бродарство, наводи се у саопштењу владине палате Кији.

  • 21:31

    Небензја: Гађањем циљева у Јемену, САД и савезници злоупотребили недавно усвојену резолуцију СБ УН

    Гађањем циљева у Јемену, Сједињене Државе и њихови савезници злоупотребили су недавно усвојену резолуцију Савета безбедности УН, рекао је новинарима стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

  • 20:57

    Турски министар спољних послова позвао на смањење напетости у Аденском заливу

    Турски министар спољних послова Хакан Фидан у телефонском разговору са британским колегом Дејвидом Камероном, позвао је данас на смањење напетости у Аденском заливу, истичући да се регион већ суочава са многим изазовима.

    Фидан је изразио спремност Турске да испуни своје обавезе по овом питању, навели су турски дипломатски извори, додајући да је разматрана и ситуација у Гази.

    Турски министар је истакао потребу за хитним прекидом рата у Гази, истичући да ескалација представља озбиљан ризик по регионалну безбедност и међународну стабилност, преноси агенција Анадолија.

  • 20:55

    Иран: Напади на Хуте ће подстаћи несигурност и нестабилност у региону

    Иран је данас осудио америчко-британски напад на Хуте у Јемену, упозоравајући да ће то подстаћи "несигурност и нестабилност" у региону, јавили су ирански државни медији.

    "Најоштрије осуђујемо војне акције САД и Велике Британије на неколико градова у Јемену", саопштио је данас портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани, пренео је Ројтерс.

    Ово сматрамо јасним кршењем суверенитета и територијалног интегритета Јемена, као и кршењем међународног права и одредби, рекао је Канани.

    Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан похвалио је акције Хута усклађених са Ираном против бродова повезаних са Израелом и рекао је да тај покрет подржава поморску безбедност.

    Он је позвао САД да прекину своју потпуну подршку Израелу.

    "Акција Јемена у... суочавању са геноцидом израелског режима је за дивљење", написао је Амирабдолахијан на друштвеној мрежи Икс.

    "Уместо да напада Јемен, Бела кућа би требало да одмах прекине свеобухватну војну и безбедносну сарадњу са Тел Авивом против народа Газе и Западне обале и обнови безбедност широм региона", додао је он.

  • 20:48

    УН: Удари на Јемен би могли да прошире сукоб на Блиском истоку

    Удари Сједињених Држава и савезника на Јемен носе ризик од ширења блискоисточног сукоба, рекао је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик на брифингу.

    "То дефинитивно носи ризик од даље ескалације и погоршања ситуације у региону", рекао је Дижарик, преносе "РИА Новости".

  • 19:35

    Кирби: САД нису заинтересоване за рат у Јемену

    Портпарол Беле куће Џон Кирби каже да Сједињене Државе нису заинтересоване за рат у Јемену, копнену операцију или било који други сукоб.

    "Нас не интересује рат са Јеменом. Не занима нас сукоб било које врсте", одговорио је Кирби новинарима на питање да ли су САД и председник Џозеф Бајден спремни за рат у Јемену и копнену операцију тамо, преносе "РИА Новости".

    Према речима Кирбија, "све што председник ради јесте да покушава да спречи било какву ескалацију сукоба".

  • 19:32

    Хути грешком гађали танкер који је превозио руску нафту

    Припадници јеменске побуњеничке групе Хути грешком су данас гађали танкер који је превозио руску нафту код Јемена, саопштила је британска компанија за поморско обезбеђење Ембреј.

    Компанија је навела да је ово био други танкер који се грешком нашао
    на мети Хута док је превозио руску нафту, пренео је Ројтерс.

    И једна ракета испаљена је данас на брод у Црвеном мору, јужно од Јемена, саопштено је из Организације за поморске трговинске операције Велике Британије (УКМТО).

    Пројектил је наводно пао у воду око 400 метара од Аденског залива, након чега су га испратиле три мале летелице, рекао је капетан брода, наводи се у саопштењу, пренео је Би-Би-Си.

    Није било повређених, нити је нанета материјална штета, а брод је наставио да се креће ка луци.

    Организација за поморске трговинске операције Велике Британије (УКМТО) примила је у уторак извештај о инциденту у Црвеном мору у близини Јемена.

    У саветодавној белешки УКМТО наводи се да је пријављен инцидент
    на око 170 километара југоисточно од јеменске луке Аден и да власти спроводе истрагу.

    Побуњена јеменска милитантна група Хути, које подржава Иран и који контролишу већи део Јемена, нападају комерцијалне бродове у Црвеном мору од 19. новембра из, како наводе, протеста против израелских војних операција у Гази.

  • 18:49

    УКМТО: Испаљена ракета на брод у Црвеном мору близу Јемена

    Једна ракета је испаљена данас на брод у Црвеном мору, јужно од Јемена, саопштено је из Организације за поморске трговинске операције Велике Британије (УКМТО).

    Пројектил је наводно пао у воду око 400 метара од Аденског залива, након чега су га испратила три мале летелице, рекао је капетан брода, наводи се у саопштењу, преноси Би-Би-Си.

    Није било повређених, нити је нанета материјална штета, а брод је наставио да се креће ка луци.

  • 17:01

    Ирак назвао ваздушне ударе на Јемен неоправданом агресијом

    Америчко и британско бомбардовање Јемена је неоправдана агресија, она ће повећати интензитет сукоба у региону, рекао је за "РИА Новости" саветник за медије ирачког премијера Хишам ел Рикаби.

    "Ово (бомбардовање) ће створити хаос и повећати интензитет сукоба у региону", рекао је ел Рикаби.

    Према његовим речима, оно што се догодило је "неоправдана агресија, лишена било каквог међународног легитимитета у односима са сувереним државама".

image