Свет

Давос у пустињи: Шта је америчке банкаре одвело у Саудијску Арабију?

И поред све напетије ситуације на простору Блиског истока, Саудијска Арабија остаје једна од најатрактивнијих локација за светске инвеститоре
Давос у пустињи: Шта је америчке банкаре одвело у Саудијску Арабију?www.globallookpress.com © Tu Yifan

Велики број утицајних банкара и инвеститора запутио се у Саудијску Арабију, где ће учествовати на једном од највећих скупова те врсте у свету.

Познат и као "Давос у пустињи", годишња Иницијатива за будуће инвестиције (ФИИ) окупиће око 6.000 учесника из више од 90 земаља.

Та конференција се одржава већ седам година, а њена популарност није умањена и поред претњи америчког министра одбране да би на Блиском истоку могло доћи до "потенцијалне ескалације" и напада на америчке интересе.

Од када је Хамас извео напад 7. октобра, Израел је појачао своју офанзиву против палестинских милитаната и других регионалних непријатеља. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су интензивирале ваздушне ударе на Појас Газе, положаје Хезболаха у Либану и окупирану Западну обају, наводи америчка мрежа.

И поред ескалације насиља, велики број високих званичника запутио се у Ријад, где ће наредних дана учествовати на панелима ФФИ.

Остала звучна имена укључују Ларија Финка из "Блекрока", Дејвида Соломона из "Голдмен сакса", Ноела Квина из ХСБЦ-а, милијардера и оснивача хеџфондова Реја Далија, Стивена Шварцмана из "Блекстоуна" и Харвија Шварца из "Карлајла".

Међутим, неколико учесника је звучало суморно док су говорили о глобалној економији, јер сукоб прети да додатно успори економске активности које су већ притиснуте утицајем недавних повећања каматних стопа.

"Ми седимо овде након терористичког напада у Израелу и догађаја који су се од тада одвијали, и то је тужно. Тешко је не бити мало песимиста", рекла је директорка "Ситигрупе" Џејн Фрејжер.

Финк је рекао да ће, ако се конфликти у Израелу и Украјини не реше, то довести до све већег страха и несигурности и све мање наде у друштву. "Када је мање наде, видимо долази до економских контракција", приметио је он.

Ипак, добар одзив показује да су инвеститори и даље заинтересовани за Блиски исток, који и даље има релативно високе стопе економског раста, наглашава Си-Ен-Ен.

Ту постоји још један разлог - огромни саудијски Јавни инвестициони фонд (ПИФ), који је последњих година постао један од највећих светских инвеститора. 

Људи иду на конференцију "зато што се тамо налази новац", каже истраживач у Центру за глобалну енергетску политику Карен Јанг. "За многе људе који траже инвестиције ПИФ-а, ово је место на коме морате бити."

Тај фонд тренутно располаже са имовином у вредности од око 700 милијарди долара, што је знатно повећање у односу на 250 милијарди колико су имали 2018. године.

Новац је на Блиском истоку

Све већи утицај фонда помогао је Иницијативи за будуће инвестиције да преброди низ геополитичких олуја од покретања 2017.

Прошле године, догађај се одиграо усред веома јавне расправе између Ријада и Вашингтона око смањења производње нафте које су организовали Саудијска Арабија и Русија, њен партнер из ОПЕК+, док су 2018. године десетине пословних лидера бојкотовале конференцију због убиства новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу.

Престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман негирао је било какву личну умешаност у Кашогијево убиство, али је касније потврдио да су га извршили саудијски званичници, наводи Си-Ен-Ен.

Бин Салман је прошле недеље позвао на "све могуће напоре да се спречи ширење насиља које ће утицати на стабилност региона" и нагласио "важност рада на стварању услова за повратак стабилности и обнављање пута мира који ће осигурати да палестински народ добије своја легитимна права", наводи саудијска агенција СПА.

image