Свет

Немачка: Пољопривредници најавили нове протесте у Берлину

Очекује се да ће учествовати 3.000 пољопривредника на тракторима, 2.000 камиона и 10.000 људи из целе земље
Немачка: Пољопривредници најавили нове протесте у Берлину© J'rg Carstensen/dpa via Tanjug/AP

Немачки фармери најавили су за данас нове протесте испред Бранденбуршке капије у Берлину захтевајући преиспитивање планова за увођење већих пореза за пољопривреднике.

Очекује се да ће на протестима учествовати 3.000 пољопривредника на тракторима, 2.000 камиона и 10.000 људи из целе Немачке, пренео је Ројтерс.

Немачки министар финансија Кристијан Линднер планира да се обрати учесницима протеста, а лидери владајућих коалиционих партија позвали су представнике пољопривредника на разговоре.

Немачки пољопривредници почели су прошлог понедељка блокаду приступних путева аутопутевима у деловима Немачке у знак противљења владином плану да укине пореске олакшице за набавку дизела који се користи у пољопривреди.

Владајућа коалиција канцелара Олафа Шолца предложила је прошлог месеца планове за укидање ослобађања од пореза за пољопривредна возила и пореских олакшица за дизел, пренео је АП.

Ти планови су део пакета за попуњавање буџетског дефицита од 17 милијарди евра за 2024. годину.

Немачка влада је делимично попустила, наводећи да ће бити задржано ослобађање од пореза на пољопривредна возила, а да ће смањење пореских олакшица за дизел бити укинуто током три године.

Међутим, Удружење немачких пољопривредника саопштило је да и даље инсистира на потпуном повлачењу владиних планова.

image
VV inauguration
banner