Свет

Што са авиона отпадају врата? Управа за ваздухопловство САД ангажује особе с интелектуалним сметњама

Политички коректна одлука ФАА да се фокусира на запошљавање људи са "тешким интелектуалним" и "психијатријским" инвалидитетом изазвала бес јавности – нарочито после инцидента са "боингом"
Што са авиона отпадају врата? Управа за ваздухопловство САД ангажује особе с интелектуалним сметњама© Tanjug/AP Photo/Lindsey Wasson

Федерална управа за ваздухопловство (ФАА) активно регрутује раднике који пате од "тешких интелектуалних" инвалидитета, психијатријских проблема и других менталних и физичких стања, у оквиру иницијативе подршке различитостима и инклузији.

"Циљани инвалидитети су оне онеспособљености које је савезна влада, као питање политике, идентификовала за посебан нагласак у запошљавању", наводи се на веб страници ФАА. "Оне укључују слух, вид, недостајуће екстремитете, делимичну парализу, потпуну парализу, епилепсију, тешку интелектуалну онеспособљеност, психијатријску инвалидност и патуљастост", објашњава Управа за ваздухопловство.

Иницијатива је део ФАА-овог плана запошљавања "Различитост и инклузија", који тврди да је "разноликост саставни део остваривања мисије ФАА да обезбеди безбедно и ефикасно путовање широм наше земље и шире".

ФАА је владина агенција задужена за регулисање цивилног ваздухопловства и запошљава око 45.000 људи.

Све очи биле су упрте у ФАА и авио индустрију последњих дана, након што су врата на "боингу 737 макс 9" експлодирала током лета. 

Након инцидента, бројни коментатори и јавне личности критиковали су ФАА и авио-компаније да је нагласак на диверзитету, једнакости и инклузији (ДЕИ) учинио летење мање безбедним.

"Желите ли да летите у авиону у којем су давали приоритет ангажовању ДЕИ-а у односу на вашу безбедност?", написао је Илон Маск на Иксу.

"То се заправо дешава."

image