Свет

Трка за Белу кућу званично почела изборним скупом републиканаца у Ајови: Трамп апсолутни фаворит

Да ли ће хладно време утицати на излазност
Трка за Белу кућу званично почела изборним скупом републиканаца у Ајови: Трамп апсолутни фаворит© Tanjug/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Републиканска партија (ГОП) Ајове данас ће изабрати свог председничког кандидата, чиме званично почиње предизборна трка у САД.

Унутарстраначки избори (кокус) у Ајови биће први тест снаге бившег председника Доалда Трампа унутар странке и да ли његови ривали – гувернер Флориде Рон ДеСантис и бивша амбасадорка при УН Ники Хејли – могу да му парирају уочи страначких избора у Њу Хемпширу следеће недеље, а и касније.

Према истраживањима јавног мњења, Трамп има подршку 52,7 одсто бирача. На другом месту је бивша гувернерка Јужне Каролине и амбасадорка у УН Ники Хејли са подршком 18,7 одсто бирача, док трећепласираног гувернера Флориде Рона ДеСантиса подржава 15,8 одсто републиканаца. Вивек Рамасвами се налази на четвртом месту са подршком 6,4 одсто гласача.

Временски услови, пише "Хил", у последњем тренутку су постали проблем и многи страхују да ће ниске температуре утицати на излазност. Ту је и Трампов статус апсолутног фаворита због ког његови ривали можда неће моћи да се ослоне на своје присталице.

Де Сантис је од Ајове направио кључну осовину своје кампање 2024. године, док би пристојан резултат Хејли могао да учврсти њен статус највећег конкурента Трампу. Убедљива победа бившег председника, оцењује портал, избила би ветар из једара његових конкурената.

Реванш са Бајденом

У међувремену, Трамп је замолио своје присталице да упркос хладном времену изађу на унутарстраначке изворе и "гурну га ближе реваншу са актуелним председником Џозефом Бајденом".

Међу Трамповим присталицама је и британски политичар Најџел Фараж, који је био "главни инжењер" за излазак Британије из Европске уније, преноси Танјуг.

Фараж, близак савезник бившег председника, подржао је обе Трампове претходне кандидатуре за Белу кућу, често служећи као уводничар на скуповима 2020. године, преноси "Блумберг".

"Погледајте овог згодног момка. Он је мој поборник од првог дана", рекао је Трамп окупљеним у Индијаноли, показујући на британског политичара.

Фараж је на сличан начин похвалио Трампа, рекавши да би "свет био јаче и боље место да је он вођа слободног света, а не само Америке".

Протраћени гласови

Трамп је такође поручио да је глас за његовог противкандидата Вивека Рамасвамија на кокусу у Ајови "протраћен глас".

"Глас за Вивека је протраћен глас. Допада ми се Вивек, али био је неискрен према нама. Кокус је вечерас. Гласајте за Доналда Трампа", написао је бивши председник на својој друштвеној мрежи Истина.

Додао је да у новембру, на председничким изборима, бирачи морају да "врате нацију која је у опадању од поквареног Џозефа Бајдена, радикалних демократа и руље која је уништава".

Рамасвами је, са друге стране, навео да је бранио Трампа и да га изузетно поштује, али је позвао бираче да гласању за њега јер је то "права ствар" за САД.

"Бранио сам Трампа на сваком кораку и изузетно га поштујем. Нећете ме чути како га нападам. Тражим вечерас ваш глас јер верујем да је то права ствар за нашу земљу", навео је Рамасвами на друштвеној мрежи Икс.

Кокус у Ајови биће одржан у 19 часова по локалном времену (два сата ујутру по средњеевропском времену).

image