Свет

На захтев Зеленског: Швајцарска пристала да буде домаћин мировног самита

Шеф комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки изјавио је да је мировни самит у Швајцарској, уколико се одржи без Русије, "још једно губљење времена и неефикасна иницијатива"
На захтев Зеленског: Швајцарска пристала да буде домаћин мировног самита© Tanjug/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

Швајцарска је пристала да буде домаћин глобалног мировног самита о Украјини на захтев украјинског председника Владимира Зеленског.

"На захтев украјинског председника, Швајцарска је пристала да буде домаћин самита о мировној формули. Сада се разрађују други детаљи", саопштила је швајцарска влада.

Зеленски, на заједничкој конференцији за медије са швајцарском колегиницом Виолом Амхерд, није саопштио ко би могли да буду учесници самита, али је наговестио кога би на том догађају волео да види.

"Отворени смо за све земље које поштују наш суверенитет и територијални интегритет на мировном самиту, стога извуците закључке о томе кога ћемо позвати. Желели бисмо да Глобални југ буде присутан. Важно нам је да покажемо да је цео свет против агресије Русије и да је цео свет за праведан мир", рекао је Зеленски у Давосу.

Зеленски и Ахмерд нису саопштили више детаља о томе када и где би самит могао да буде одржан, али су напоменули да ће организација почети сутра.

Зеленски је раније данас изјавио да Кина, један од кључних савезника Русије, игра "велику улогу" у свету и жели да Пекинг учествује, али "да не зависи све од жеље Кијева".

Швајцарска председница Виола Амхерд раније је известила да је Владимир Зеленски затражио од Швајцарске да организује мировни самит о Украјини.

Слуцки: Губљење времена

Шеф комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки изјавио је да је мировни самит у Швајцарској, уколико се одржи без Русије, "још једно губљење времена и неефикасна иницијатива".

Према његовим речима, такозвана формула мира Владимира Зеленског нема ништа заједничко са успостављањем стварног мира.

"Овај план је мртворођенче, њиме се не узима у обзир мишљење становника Донбаса, ни тренутна ситуација на фронту. Ако западне земље заиста желе мировни самит, онда пре свега морају прекинути финансијску и војну подршку режиму Владимира Зеленског", нагласио је Слуцки, преносе "РИА Новости".

Вагенкнехт жели да заустави испоруке оружја Украјини

Новоформирана Алијанса Саре Вагенкнехт жели да придобије Русију да учествује у мировним преговорима, нудећи обуставу сваког извоза оружја у Украјину, наводи се у нацрту Европског изборног програма Алијансе Саре Вагенкнехт који је одобрио извршни комитет странке, пише "Франкфуртер алемајне цајтунг".

Сходно томе, ова алијанса позива на прекид ватре и почетак мировних преговора.

"Да би се мотивисала Русија да започне преговоре, у овом случају би требало понудити моменталну обуставу извоза оружја у Украјину", наводи се у програму на 26 страница.

Што се тиче Кијева, даља подршка и исплата средстава помоћи из такозваног Украјинског фонда ЕУ треба да буду "везани за предуслов спремности да се укључи у мировне преговоре".

Циљ је "нови европски мировни поредак, који би дугорочно требало да укључи и Русију", пренео је немачки лист "Велт".

У програму се, такође, изражава противљење почетку преговора о придруживању Европској унији са Украјином.

Ова алијанса се залаже за укидање санкција Русији и обнављање испорука нафте и гаса из Русије и закључивање дугорочних енергетских уговора.

"Рат у Украјини је војно започела Русија, али га је Запад могао спречити и могао је давно бити окончан", наводи се у програму и додаје да је сукоб у Украјини "крвави посреднички рат између НАТО и Русије".

О програму ће се одлучивати на партијском конгресу 27. јануара.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков данас је поручио да "нема смисла да се о миру у Украјини разговара без Русије". 

Разговори ради разговора, како каже, нису усмерени на проналажење стварног решења проблема. А, с обзиром да Русија није учествовала, онда и не може бити конкретног резултата, објаснио је портпарол Кремља.

image