Свет

Украјинске власти срушиле споменик Мајаковском у Херсону

Украјинске власти увиђају да немају успеха на фронту, у политици и економији, те покушавају да се освете на ономе што могу да искористе – уништавају историју и културу
Украјинске власти срушиле споменик Мајаковском у Херсонуwww.globallookpress.com © Yury Katayev/Russian Look

Украјинске власти су срушиле споменик руском песнику Владимиру Мајаковском у Херсону, граду који се још налази под контролом украјинске војске, рекао је Владимир Саљдо, гувернер Херсонске области која се референдумом припојила Руској Федерацији.

"Да, то је права истина", рекао је Салдо, коментаришући информације о рушењу споменика истакнутог руског песника чије је стваралаштво постало баштина светске књижевности.

Како Саљдо тврди, кијевске власти, свесне колапса на фронту, у политици и у економији, покушавају да се освете на ономе што могу да искористе, па уништавају историјско и културно наслеђе.

"То они раде најбоље", нагласио је гувернер.

Херсонска област је постала део Руске Федерације након референдума у септембру 2022. године. Данас је 75  посто територије Херсонске области под руском контролом, а део на десној обали Дњепра, укључујући град Херсон, и даље држе украјинске снаге.

Рушење и уклањање споменика везаних за совјетску и руску историју, као и преименовање улица и градива, почело је у Украјини још 2015. године, када је усвојен закон о декомунизацији. Међутим, украјинске власти су суштински започеле борбу, не само против совјетске и руске историје, већ и против свега што је повезано са Русијом. На то је указао и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, рекавши да украјинске власти дуги низ година спроводе агресивну дерусификацију и насилну асимилацију.

image