Свет

Највећа акција поништавања: Зеленски забранио топониме који се доводе у везу са Русијом

Закон који је потписао украјински председник забрањује "пропагандистичка, комеморативна имена и она која величају" руску државу, њене симболе, или једноставно имена која могу да се доведу у везу са руском историјом или културом, њеним градовима, датумима и важним догађајима
Највећа акција поништавања: Зеленски забранио топониме који се доводе у везу са РусијомGetty © Alexey Furman / Stringer

Украјински председник Владимир Зеленски потписао је закон којим се искорењује свака веза са руском историјом или културом у називима градова, насеља, села и других географских локација у Украјини.

Такозвани закон о "деколонизацији" добио је потпис украјинског председника у петак, посланици су га усвојили у марту, а у припреми је још од почетка прошле године, наводи се на сајту Врховне раде Украјине.

Закон забрањује "пропагандистичка, комеморативна имена и она која величају" руску државу, њене симболе, или једноставно имена која могу да се доведу у везу са руском историјом или културом, њеним градовима, датумима и важним догађајима. Забрана се односи и на личности које су "починиле војну агресију на Украјину и друге суверене земље".

Закон ће ступити на снагу три месеца након објављивања, написао је посланик Европске партије солидарности Владимир Вијатрович на Фејсбуку и додао да ће локална администрација након тога имати шест месеци да "ослободи јавни простор од симбола 'руског света' - да демонтира статуе и споменике, преименује улице и друге објекте", објаснио је он.

"Декомунизација" или "дерусификација" у Украјини је старија од конкретног закона. Акција за уклањање споменика и географских имена повезаних са Русијом и Совјетским Савезом у Украјини је у току од 2015. године.

Према информацијама коју деле "РИА Новости", од тада су промењена имена више од 900 насеља и око 50.000 улица, а сам процес је интензивнији од почетка Специјалне војне операције.

Децембра је срушен споменик Екатарине Велике у Одеси, граду који је 1794. године основан по налогу руске царице, а неколико градова, укључујући Дњепар и Черновци, уклонили су статуе и спомен-плоче посвећене руском песнику Александру Пушкину.

Москва је осудила такву политику и истакла да покушаји укидања руске културе и "присилна украјинизација" земље крше међународне норме и права око четвртине становништва Украјине.

image