Свет

"Фајненшел тајмс": Трампова победа у Ајови показала да је главни фаворит избора у САД

Бивши председник је имао нешто проблема у богатијим и образованијим областима, али је свуда добио већу подршку
"Фајненшел тајмс": Трампова победа у Ајови показала да је главни фаворит избора у САДGetty © Brandon Bell / Staff

Велика победа Доналда Трампа на унутарстраначким изборима (кокус) у Ајови показала је да је бивши председник успео да прошири своју базу бирача из махом руралних средина и радничке класе и победи у окрузима где се очекивало да ће његови умеренији ривали бити фаворити.

Трамп је освојио 98 од 99 округа Ајове — укључујући 61 који није успео да освоји 2016. Трамп је освојио 51 одсто гласова у Ајови, у поређењу са 21 одсто за гувернера Флориде Рона ДеСантиса и 19 одсто за Ники Хејли, бившу амбасадорку у УН.

"Фајненшел тајмс" наводи да је Трамп наставио да доминира међу мање образованим гласачима и бирачима радничке класе, али је такође победио у окрузима који су бирачи млађи и богатији.

Једини округ који је Трамп изгубио био је округ Џонсон. То је један од најобразованијих округа у држави, где 54 одсто становништва има факултетску диплому. Тамо је изгубио за један глас од Хејли, у поређењу са више од 800 гласова колико је изгубио од сенатора Флориде Марка Рубија 2016.

Резултати из Ајове показују да ће Хејли и ДеСантис, ако желе номинацију републиканаца морати да побољшају свој учинак у круговима са образованијим и добростојећим бирачима.

Ниједна од наредне две државе у којима се организује кокус - Њу Хемпшир и Јужна Каролина - нису међу богатијим државама у САД, што ће им отежати ствар, подсећа "Фајненшел тајмс".

Истовремено, анкете на нивоу целе Америке показују да Трамп има предност у односу на кандидата демократа и актуелног председника Џозефа Бајдена.

image