Свет

Трамп тражи поништавање дисквалификације у Колораду: Води чак и међу независним бирачима

Трампови адвокати истичу да Врховни суд САД треба да "брзо и одлучно оконча покушаје дисквалификације" бившег председника са избора и додају да би, у супротном, могло да дође до хаоса у САД
Трамп тражи поништавање дисквалификације у Колораду: Води чак и међу независним бирачима© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Бивши амерички председник Доналд Трамп затражио је данас од Врховног суда САД да поништи одлуку Врховног суда у Колораду којом је дисквалификован са унутарстраначких избора у тој савезној држави.

"Врховни суд Колорада донео је одлуку да председник Доналд Џеј Трамп не може да обавља функцију председника јер је 'учествовао у побуни' против Устава Сједињених Држава и да је то учинио након полагања заклетве у којој је рекао да ће поштовати устав. Поставља се питање: да ли је Врховни суд Колорада погрешио када је наредио да се председник Трамп искључи са председничких предизборних избора 2024", упитали су Трампови адвокати у поднеску Врховном суду САД.

Додају да се у више од 30 савезних држава улажу напори да се Трамп уклони са гласачких листића за унутарстраначке и председничке изборе "на основу сличних разлога".

"Темељни принцип наше представничке демократије je да народ треба да изабере кога жели", наводи се у поднеску.

Трампови адвокати истичу да Врховни суд САД треба да "брзо и одлучно оконча покушаје дисквалификације" бившег председника са избора и додају да би, у супротном, могло да дође до хаоса у САД.

Трамп је крајем децембра и почетком јануара, одлукама Врховних судова у Колораду и Мејну уклоњен са бирачких листића у тим државама, на основу клаузуле из 14. амандмана америчког Устава, због његове наводне улоге у нападу на Капитол 6. јануара 2021. године.

Тим амандманом је забрањено обављање јавне функције онима који су "учествовали у побуни".

Трамп и његов тим, са друге стране, одбацују наводе да је бивши председник учествовао у побуни.

Анкета: Трамп има већу подршку од Бајдена, чак и међу независним бирачима

Кандидат за председничку номинацију Републиканске странке Доналд Трамп има подршку 46 одсто укупног броја регистрованих бирача, а актуелни председник САД Џо Бајден 42 одсто гласача, показује истраживање агенције "Харисикс" у којем се наводи да је Трамп испред Бајдена чак и међу независним бирачима.

Када је реч о Американцима који не припадају ни демократама ни републиканцима, Трамп има подршку 46 одсто испитаника, а Бајден 35 одсто, док је 20 одсто бирача неодлучно, преноси портал "Хил".

Трампа подржава 56 одсто мушкараца, а Бајдена 38 одсто. Са друге стране, више жена је на страни актуелног председника, 46 одсто, док републиканца подржава 36 одсто испитаника.

Када се у анкету укључе независни и кандидати других партија, Трамп има подршку 40 одсто бирача, Бајден 37 одсто, а на трећем месту је Роберт Кенеди Млађи са подршком 11 одсто испитаника.

Истовремено, већина бирача је рекла да не жели ни Бајдена (61 одсто), ни Трампа (53 одсто) за председника.

Анкета је спроведена 16. и 17. јануара на узорку од 1.045 регистрованих бирача.

Избори за председника САД заказани су за 5. новембар ове године.

image