Свет

Понуда која се не може одбити: Украјинско држављанство за стране плаћенике

Страни добровољци који су узели оружје да бране Украјину, сви они се боре за слободу Украјине као да је њихова домовина. И она ће за њих то постати, написао је Зеленски у објави на друштвеним мрежама
Понуда која се не може одбити: Украјинско држављанство за стране плаћенике© Photo by Paul Morigi/Getty Images

Председник Украјине Влaдимир Зеленски објавио је указ на основу ког би странци који се боре у Украјини против Русије могли да добију украјинско држављанство.

Како пише "Глас Америке", нови закон је предложен у понедељак, на годишњицу Дана јединства Украјине, који се обележава у знак сећања на уједињење западне и источне Украјине 1919. године.

Раније је посланица из владајуће странке председника Украјине Владимира Зеленског Маријана Безуглаја спровела анкету у којој је око 74 одсто мушкараца и 65 одсто жена рекло да би били спремни да се одрекну украјинског држављанства и пасоша како би избегли регрутацију.

"Страни добровољци који су узели оружје да бране Украјину, сви они се боре за слободу Украјине као да је њихова домовина. И она ће за њих то постати", написао је Зеленски у објави на друштвеним мрежама.

Зеленски је такође најавио да ће нови предложени закон формално омогућити етничким Украјинцима и њиховим потомцима из целог света да добију двојно држављанство, са изузетком Русије.

"Они који су након избијања рата великих размера, без обзира на место становања, рођења или пасоша, потврдно рекли 'ја сам Украјинац', Украјинци по пореклу, који су одавно доказали да су по духу Украјинци – после много година чекања, коначно би требало да постану Украјинци по пасошу", додао је он.

Указ, ако га одобри украјински парламент, заобилазио би украјински устав којим се Украјинцима забрањује да имају двојно држављанство. 

У председничком декрету се такође предлаже акциони план који би "помогао очувању идентитета око 4 милиона Украјинаца који живе у Русији, највећој групи украјинске дијаспоре на свету".

Декрет ће, рекао је Зеленски, помоћи у обнављању "истине о историјској прошлости зарад будућности Украјине" и супротставити се руским "дезинформацијама" које имају за циљ да "поткопају етнички идентитет Украјинаца који живе у Русији".

image