Свет

Трамп на корак до кандидатуре: Победио на изборима у Њу Хемпширу, огласио се и Бајден

"Гранитна држава" стала иза бившег председника САД
Трамп на корак до кандидатуре: Победио на изборима у Њу Хемпширу, огласио се и Бајден© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Бивши председник Доналд Трамп направио је огроман корак ка републиканској председничкој номинацији победивши, други пут заредом, на предизборима у Њу Хемпширу.

Трамп је освојио 54,5 одсто гласова, изборивши тако 11 електора, док је Хејли освојила 43,6 одсто гласова и изборила је осам електора, на основу готово 90 одсто обрађених гласачких листића, преноси "Гардијан".

Трамп се обратио својим присталицама у Нашуи, говорећи и о резултатима Ники Хејли.

"Она није победила, она је изгубила. Имала је веома лоше вече. Била је трећа у Ајови, а још увек се мота около", рекао је Трамп.

Амерички медији јављају да је Хејли, иако поражена на изборима обећала да се неће предати у борби за кандидата за председника САД.

"Имам вести за све њих – Њу Хемпшир је први у земљи, али није последњи. Трка је далеко од краја. Остало је још десетина држава, а следећа је моја дивна Јужна Каролина", рекла је Хејли која је резултате сачекала у хотелу.

Упркос њеној изјави, Хејли ће се заправо борити са историјом, јер до сада ниједан кандидат није победио на посланичким изборима у Ајови и предизборима у Њу Хемпширу, а да није добио номинацију своје странке

Актуелни председник САД Џозеф Бајден огласио се речима да је јасно да ће Трамп бити његов противкандидат.

Његов предизборни тим већ је почео да штампа мајице на којима му је Трамп противник.

"Заједно ћемо победити Трампа поново", пише на мајицама.

Уочи избора у "гранитној држави", анкете су показале значајно вођство Трампа, нарочито након што се гувернер Флориде Рон ДеСантис повукао из трке и подржао бившег председника САД.

Њу Хемпшир је као држава умерених републиканаца и независних кандидата, теоријски био повољан терен за Хејли, бившу гувернерку Јужне Каролине која је популарна међу факултетски образованим и бирачима из предграђа, али се испоставило да ипак "може бити само један" кандидат републиканаца за Белу кућу.

Интересантно је да је због драме унутар Демократске партије и одлуке Демократског националног комитета (ДНЦ) да изабере Јужну Каролину за почетак страначких избора уместо, као до сада, Њу Хемпшира, амерички председник Џозеф Бајден одлучио да не учествује у "гранитној држави" што је подгрејало наде да ће неодлучни бирачи гласати за Хејли, али се испоставило да то није случај.

image