Свет

Трудоова "антитерористичка" акција против камионџија – неуставна

Судија Федералног суда Ричард Мозли пресудио је да је употреба Закона о ванредним ситуацијама од стране либералне владе Џастина Трудоа за заустављање протеста камионџија у фебруару 2022. године била "неразумна"
Трудоова "антитерористичка" акција против камионџија – неуставнаGetty © Minas Panagiotakis / Stringer

Судија канадског суда прогласио је неуставним коришћење Закона о борби против тероризма на који се премијер Џастин Трудо позвао да би зауставио протесте камионџија због обавезне вакцинације и других пандемијских мера 2022. године.

Судија Федералног суда Ричард Мозли пресудио је да је употреба Закона о ванредним ситуацијама од стране либералне владе Џастина Трудоа за заустављање протеста камионџија у фебруару 2022. године била "неразумна", преноси Си-Би-Си.

Пресуда је одговор на случај који су покренули Канадско удружење за грађанске слободе, Канадска уставна фондација и други појединци који су тврдили да протести нису испунили законски праг за владу да користи овлашћења дата овим законом – који никада није коришћен и првобитно је био замишљен као средство за борбу против терориста.

Протести, који су почели у јануару 2022. године, били су готово у потпуности мирни и укључивали су камионџије који су својим возилима блокирали путеве у Отави и дуж границе са САД, противећи се обавезној вакцинацији и другим антиковид мерама, због чега их је Трудоова влада назвала "расистима".

Трудоова одлука да се позове на Закон о ванредним ситуацијама – наводно на наговор Бајденове администрације – омогућила је влади да ухапси вође такозваног "Конвоја слободе", замрзне банковне рачуне демонстраната и заплени донације намењене протесту.

Да би влада прогласила ванредно стање, према закону, морају да постоје "претње по безбедност Канаде које су толико озбиљне да би могле да буду национална ванредна ситуација". Закон се ослања на дефиницију претње Канадске безбедносно-обавештајне службе, која наводи шпијунажу, озбиљно насиље, страно мешање или намеру да се свргне влада као примере који би достигли тај праг.

image