Свет

Норвешка министарка и борац против плагијата поднела оставку – због плагијата

Пре скандала, Сандра Борх је покушала да казни студенте због копирања туђих радова
Норвешка министарка и борац против плагијата поднела оставку – због плагијатаwww.globallookpress.com © Marius Simensen/Keystone Press Agency

Норвешка министарка која се позиционирала као борац против плагијата поднела је оставку након што су се прошле недеље појавили извештаји да је пре десетак година преписала делове свог магистарског рада од друго студента. Истовремено, друга министарка се нашла у сличном "сосу".

Сандра Борх, норвешка министарка истраживања и високог образовања, признала је на конференцији за новинаре да је плагирала делове своје тезе након што су се оптужбе појавиле на интернету. "Када сам писала магистарски рад пре око 10 година, направила сам велику грешку. Узела сам текст од других, без навођења извора. Жао ми је", рекла је она.

Њено признање уследило је након што се залагала за кажњавање студената због плагијата. Један студент, који је био оптужен за плагирање рада, ослобођен је на нижем суду, али је Борх случај прогурала све до Врховног суда Норвешке како би уложила жалбу на пресуду, тврдећи да је "важно за све студенте, универзитете и колеџима у Норвешкој да су прописи за варање и њихово спровођење лако разумљиви".

Студент пословних студија из Осла потом је објавио детаљне оптужбе за плагијат против Борхове на Иксу, укључујући правописне грешке које је наводно преписала из туђег рада, преноси "Политико".

Норвешки портал Е24 наводи да је више од 20 одсто тезе Борхове, завршене 2014. на Универзитету у Тромсоу, узето из шест других студентских радова.

Норвешки премијер Јонас Гар Сторе рекао је да поступци сада бивше министарке "нису компатибилни са поверењем које је неопходно да би била министар истраживања и високог образовања". Борх је у уторак предала своје дужности Одмунду Локенсгарду Хоелу — који је дао часну реч да није плагирао сопствену тезу.

Истовремено, министарка здравља Ингвилд Кјеркол сада је такође оптужена да је плагирала својутезу, коју је завршила 2021. Она је локалним медијима рекла да то "није требало да се деси", али да је ненамерно погрешила. Премијер ју је подржао и рекао да је то ствар универзитета на ком је дипломирала. Универзитет Норд саопштио је да истражује случај.

image