Свет

Британци у мраку: Милиони грађана не могу да приуште струју и грејање

Истраживачи упозоравају да укупан енергетски дуг, који тренутно износи 2,9 милијарди фунти, наставља да расте и да оптерећује милионе потрошача
Британци у мраку: Милиони грађана не могу да приуште струју и грејање© Victoria Jones/PA via AP

Више од 1,4 милиона људи у Великој Британији искључено је из енергетске мреже од новембра, јер потрошачи нису успели да плате своје рачуне ове зиме, према новом истраживању организације "Ситизенс адвајс".

Студија показује да је више од три милиона људи у последњих годину дана било искључено са мреже, јер нису могли да приуште да плате рачуне за струју. Просечан дуг за енергију порастао је на 1.835 фунти (2.332 долара) до краја 2023. године, у односу на 1.579 фунти годину дана раније.

Истраживачи упозоравају да, укупан енергетски дуг – који тренутно износи 2,9 милијарди фунти – наставља да расте и да оптерећује милионе потрошача и ризикује да постане неодржив за енергетски сектор.

Подаци показују да више од пет милиона људи живи у домовима са енергетским дугом и да су у већем ризику због акција за смањење трошкова, укључујући искључивање грејања или прескакање оброка.

Остатак зиме изгледа да ће бити још гори, јер ће цене порасти за 5 одсто овог месеца и због хладнијег времена када типична потрошња енергије у домаћинству достиже највишу тачку. Аналитичари процењују да ће више од два милиона људи бити искључено са мреже, јер не могу себи да приуште тај трошак.

"Цене енергије у Британији су порасле овог месеца. Упркос прогнозама да ће се ситуација донекле ублажити од априла, рачуни ће и даље бити 40 одсто већи него 2021. године. Ризикујемо годишњу зимску кризу уколико се не предузму мере да се помогне онима који се највише боре", упозорава се у извештају.  

image