Свет

Британци Гани позајмљују круне и драгуље које су покрали пре 150 година

Многим музејима у Уједињеном краљевству законом је забрањено да за стално врате предмете, па су "позајмице" једини начин да се омогући да се историјски предмети поново нађу у земљама свог порекла
Британци Гани позајмљују круне и драгуље које су покрали пре 150 годинаGetty © Peter Macdiarmid

Британија ће послати Гани "крунске драгуље", 150 година након што су покрадени са двора ашантског краља. Међу 32 предмета који ће бити враћени у оквиру дугорочног плана позајмице је и златна лула, открива Би-Би-Си.

Од 32 предмета, Музеј Викторије и Алберта позајмљује 17, док 15 долази из Британског музеја. Главни преговарач Гане каже да се нада "новом осећању културне сарадње" након вишегенерацијског гнева.

Многим музејима у Уједињеном краљевству законом је забрањено да за стално врате предмете, па су "позајмице" једини начин да се омогући да се историјски предмети поново нађу у земљама њиховог порекла.

Неке земље које траже назад своје историјско благо се, међутим, плаше да би "позајмице" могле да значе да имплицитно прихватају британско власништво над предметима.

Директор Музеја Викторије и Алберта Тристам Хант рекао је за Би-Би-Си да се златни предмети са ашантског двора могу упоредити са "крунским драгуљима" у Великој Британији.

Међу предметима који ће бити дугорочно "позајмљени", од којих је већина узета током 19. века у ратовима између Ашантског краљевства и Британије, налазе се и државотворни мач и златне значке које су носили званичници са функцијом да прочисте душу краља.

Хант сматра да музеји, када чувају предмете који су потекли из рата и пљачке у војним кампањама, имају дужност према земљама порекла да пронађу начин како би предмети могли праведније да се деле.

"Не чини ми се као да ће музеји да се сруше ако изградимо оваква партнерства и праксе размене", истиче Хант.

Ипак, он инсистира да ново културно партнерство "није потајна реституција", што значи да то није начин да Гана преузме власништво над предметима.

Трогодишња "позајмица", са могућношћу продужења на још три године, договорена је са Отумфо Осеи Тутуом II – тренутним ашантским краљем, који има утицајну церемонијалну улогу, али је његово краљевство део модерне Гане.

image