Свет

Премало и прекасно: ЕУ покушава да смири гнев пољопривредника док се протести шире, а време тече

Масовни протести пољопривредника широм ЕУ подстакли су Брисел да организује стратешки дијалог са њима. Питање је да ли ће успети да ублажи или одложи нови талас протеста
Премало и прекасно: ЕУ покушава да смири гнев пољопривредника док се протести шире, а време тече© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оценила је да је време да се ЕУ позабави растућим проблемима пољопривреде док све више пољопривредника протестује због зелене политике и смањења субвенција у кључној изборној години за Европу.

"Сви имамо исти осећај хитности", рекла је Фон дер Лајен најављујући стратешки дијалог са пољопривредним сектором. "Ствари морају да се побољшају."

Њене примедбе, пише "Блумберг", део су новог покушаја ЕУ да ублажи гнев фармера, љутих због прописа који се стално мењају и који су многе од њих гурнули на ивицу банкрота. Проблем је што је такозвани стратешки дијалог блока спор процес и нејасно је колико може да учини у кратком року да ублажи нови талас протеста.

Немачки фармери паралисали су највећу економију ЕУ изазвани повећањем пореза и буџетским резовима (који су последица економскох краха "мотора Европе").

Француски фармери данас су зауставили камионе који су превозили стране производе. "Не треба да увозимо прехрамбене производе које не желимо да производимо код куће", рекла је виноградарска Силви.

У Пољској, фармери планирају да блокирају путеве на чак 250 локација у знак протеста због планова ЕУ за сузбијање емисија угљеника, као и због онога што су организатори описали као неконтролисани увоз хране из суседне Украјине.

Залагање ЕУ за нову еколошку регулативу изазвало је значајну реакцију прошле године - нарочито у Холандији, а одбијање пољопривредника резултирало је разводњавањем почетних предлога извршне власти блока, укључујући закон о обнови природе и пораз плана да се употреба пестицида до 2030. преполови.

Стратешки дијалог ЕУ укључиће пољопривреднике, задруге, агробизнис, цивилно друштво и финансијске институције са циљем да се донесу закључци до лета. Отварању је присуствовало око 30 представника пољопривредног сектора и академске заједнице.

ЕУ је од 2014. потрошила 2,5 милијарди евра за подршку пољопривредницима и издвојила више од 260 милијарди евра у свој огромни пољопривредни фонд за период 2023-2027, око једне трећине заједничког буџета ЕУ.

image