Свет

Вашингтон и Багдад почињу преговоре о војном присуству САД у Ираку

Из Пентагона тврде да се предстојећи састанци неће тицати повлачења америчких трупа из Ирака
Вашингтон и Багдад почињу преговоре о војном присуству САД у ИракуGetty © Scott Nelson/Getty Images

Министар одбране САД Лојд Остин обзнанио је у званичном саопштењу да ће амерички званичници са својим ирачким колегама започети са састанцима у оквиру ирачко-америчке високе војне комисије, чија је сврха, како се наводи, "прелазак на трајно билатерално безбедносно партнерство између Сједињених Држава и Ирака". 

О преласку на "нови билатерални однос" говорио је и премијер Ирака Мохамед Шиа ел Судани, тврдећи да присуство војне алијансе предвођене САД у тој блискоисточној земљи више није неопходно, пренео је "Волстрит џорнал" раније овог месеца. 

Судани је у више наврата од почетка године позивао на потпуно повлачење коалиционих трупа из Ирака, тврдећи да је Багдад способан да самостално брани сопствени суверенитет и напомињући да је сврха мисије испуњена када је Исламска држава територијално поражена 2017. године.

Из Пентагона, међутим, тврде да се предстојећи састанци неће тицати повлачења америчких трупа из Ирака.

Након што је ескалирала размена удара између снага коалиције предвођене САД и ирачких милитантних група током рата Израела са Хамасом, премијер Ирака је оценио да присуство америчких трупа представља дестабилизујући фактор усред претње од преливања сукоба ван граница Појаса Газе.

"Треба реорганизовати овај однос тако да ниједна страна, било унутрашња или међународна, не може да нарушава стабилност у Ираку и региону", рекао је Ел Судани за Ројтерс.

"Волстрит џорнал" наводи да је 2.500 америчких војника и још око 900 из различитих земаља постало "камен темељац" војног присуства САД у региону и пружају "виталну" логистичку подршку својим колегама у Сирији.

Коалиција предвођена САД извршила је инвазију на Ирак 2003. године, свргнувши притом Садама Хусеина са власти. Иако су се повукле из земље 2011. године, америчке трупе вратиле су се у земљу 2014. године као део међународне коалиције за борбу против Исламске државе, а Вашингтон тренутно има 2.500 војника размештених у земљи.

image